Hoe je je moet gedragen als je een wolf tegenkomt: door dit te weten kun je je leven redden

Janine image
door Janine

12 September 2023

Hoe je je moet gedragen als je een wolf tegenkomt: door dit te weten kun je je leven redden
Advertisement

De vaak onaangename ontmoetingen tussen mensen en dieren, zoals beren en wilde zwijnen, maken inmiddels deel uit van het nieuws dat vrijwel geen ophef meer veroorzaakt. De redenen zijn het meest uiteenlopend. Soms zijn “zij” het die stedelijke gebieden binnenvallen, gedreven door honger, dorst of simpelweg vanwege de klimaatverandering. In andere gevallen zijn “wij” het die onze huizen bouwen in gebieden die tot voor kort ongerept en ontoegankelijk terrein waren. De verstedelijking heeft zelfs die gebieden bereikt waarvan men dacht dat ze onaantastbaar waren, waar wilde dieren de enige bewoners waren.

Dit is de reden waarom we in de toekomst niet langer zullen praten over “of je een wolf tegenkomt”, maar eerder over “wanneer”. Als dit gebeurt, kun je maar beter voorbereid zijn. Hier zijn enkele tips die erg nuttig kunnen zijn.

via Conservationnw

Advertisement

De essentie van de wolf

De essentie van de wolf

User:Mas3cf/Wikimedia Commons

Allereerst is het goed om te weten dat deze verre verwanten van gedomesticeerde honden heel anders zijn dan hoe ze in sprookjes of legendes worden afgebeeld. De figuur van de grote boze wolf heeft altijd de krachten van het kwaad belichaamd, met een wraakzuchtige aard, van een vorm van straf die God tegen zondaars heeft gezonden.

Deze dieren zijn, in tegenstelling tot hoe ze vaak worden beschreven en waargenomen, nogal schuw en houden zich ver weg van mensen. Bovendien jagen ze niet op mensen, maar zoeken ze naar een heel ander soort prooi en voedsel. Dit alles om te zeggen dat het vrij zeldzaam is om het pad te kruisen met een hongerig en agressief exemplaar. Hoe dan ook, als je een wolf tegenkomt, zijn er enkele beschermende houdingen die je moet aannemen, en dit zijn ze.

Advertisement

Trucs die je leven kunnen redden

Trucs die je leven kunnen redden

Tambako The Jaguar/Flickr

Kom niet naderbij. Het lijkt voor de hand liggend, maar soms denken we ten onrechte dat we de situatie onder controle kunnen houden. Er zijn ook mensen die, om te kunnen documenteren wat er gebeurt, zichzelf in risicovolle situaties brengen met hun smartphone. Een typisch voorbeeld is dat iemand gevangen zit in een brand terwijl hij een video probeert te maken, of dat hij tijdens een overstroming door het water wordt meegesleurd.

Bescherm je huisdieren. In een context waarin de woning grenst aan grote groengebieden is het raadzaam toezicht te houden op honden en katten. Overdag kun je relatief gerust zijn. ’s Nachts kun je je viervoeters echter beter binnen laten, zodat ze in huis kunnen slapen.

Verzamel geen afval. Zoals gezegd is het raadzaam om alles wat allerlei soorten dieren kan aantrekken te verwijderen als je huis in de buurt van bossen of wouden ligt. Deze preventieve houding geldt niet alleen als je een wolf tegenkomt, maar ook voor ratten en onaangename insecten.

Dit zijn preventieve voorzorgsmaatregelen om een ​​wolf te vermijden, maar ondanks de voorzorgsmaatregelen kan men de mogelijkheid om er oog in oog mee te staan nooit volledig uitsluiten. Hoe moet je je in dit geval gedragen?

Volgens het Alaska Department of Fish and Wildlife zijn er enkele dingen die je kunt doen als je een wolf tegenkomt:

  •  Trek je langzaam terug en houd oogcontact met de wolf.
  • Ga niet rennen en keer de wolf niet de rug toe.
  • Gebruik gereedschap zoals stokken, stenen en takken om de aanval van de wolf te ontmoedigen.
  • Klim indien mogelijk in een boom.

Wat zeker het verschil kan maken is kalmte: hoewel de situatie gemakkelijk tot wanhoop kan leiden, moet je proberen je zenuwen de baas te blijven en elke actie af te wegen.

Advertisement