Waarom je de Aziatische hoornaar nooit moet slaan en wat je moet doen als je gestoken wordt

Janine image
door Janine

08 Oktober 2023

Waarom je de Aziatische hoornaar nooit moet slaan en wat je moet doen als je gestoken wordt
Advertisement

Als je geconfronteerd wordt met wespen of hoornaars, leidt dit meestal tot twee heel verschillende reacties: zo snel mogelijk wegrennen of proberen het insect dood te slaan. De eerste oplossing lijkt misschien verstandig, maar de tweede is dat alleen schijnbaar, vooral als je van plan bent een Aziatische hoornaar te slaan. Er is een geldige reden waarom het beter is om deze wezens met rust te laten: laten we het in het artikel bekijken, samen met wat advies over hoe om te gaan met Aziatische hoornaars en hardnekkige nesten.

Uitheemse en gevaarlijke soorten voor bijen: hoe gedraagt ​​de Aziatische hoornaar zich?

Uitheemse en gevaarlijke soorten voor bijen: hoe gedraagt ​​de Aziatische hoornaar zich?

Pixabay

Met de wetenschappelijke naam Vespa velutina is de Aziatische hoornaar een wijdverbreid insect in Europa en Azië. Iets kleiner dan de Europese hoornaar, maar niet te verwarren met de Vespa mandarinia, die veel groter is en de grootste hoornaar ter wereld vertegenwoordigt. En ook een van de meest agressieve.

De Aziatische hoornaar in Europa een uitheemse soort, maar niet gevaarlijker voor de mens dan andere Europese hoornaars. In feite heeft de Vespa velutina de neiging alleen agressief te worden als hij zich bedreigd voelt of een gevaar voor het nest waarneemt. De pijn van een mogelijke steek wordt niet gevolgd door fatale gevolgen, behalve een anafylactische shock als gevolg van allergieën.

Maar als het geen gevaar voor ons vormt, waarom zouden we de Aziatische hoornaar dan nooit moeten slaan? Allereerst moet worden verduidelijkt dat het echte gevaar van de Vespa velutina honingbijen betreft. Deze grote hoornaar valt voortdurend bijenvolken aan, waar hij dol op is. En omdat het een uitheemse soort is, hebben de Europese bijen nog geen effectieve verdedigingsmechanismen ontwikkeld.

Advertisement

Waarom zou je een Aziatische hoornaar niet moeten slaan?

Waarom zou je een Aziatische hoornaar niet moeten slaan?

Pixabay

Zelfs als je zijn gedrag kent en weet dat hij je bijen kan bedreigen of agressief kan worden, is de verleiding groot om te proberen de Aziatische hoornaar dood te slaan. Dit is vaak een instinctieve reactie die in de meeste gevallen ook behoorlijk nuttig kan zijn. Maar niet met de Vespa velutina, die net als veel andere soortgelijke soorten een chemische stof kan afgeven die als alarmsignaal werkt voor andere leden van de gemeenschap.

Als het je lukt om een ​​Aziatische hoornaar te slaan, zou je daarom de aandacht van zijn soortgenoten kunnen trekken, precies daar waar je bent. As het exemplaar geïsoleerd of te ver van de rest van de groep staat, zal er natuurlijk geen andere Vespa velutina arriveren nadat je hem hebt verpletterd. Maar is het het risico waard?

Wat te doen bij een steek van een Aziatische hoornaar?

Wat te doen bij een steek van een Aziatische hoornaar?

Yasunori Koide/Wikimedia

Ondanks alle zorgen en nadat je hebt besloten een Aziatische hoornaar niet dood te slaan, kan het toch gebeuren dat je steken krijgt van het insect. Over het algemeen is de steek behoorlijk pijnlijk, maar het gif zou geen andere ernstige problemen moeten veroorzaken dan een ontsteking, tenzij er sprake is van allergische aandoeningen. Dus, wat kun je het beste doen in het geval van een steek van een Aziatische hoornaar?

Allereerst moet er ijs op het getroffen gebied worden aangebracht om de pijn en deels ook de ontsteking te verminderen. Als de symptomen aanhouden en, in het algemeen, voor de zekerheid, is het altijd beter om een ​​arts te raadplegen, die crèmes op basis van corticosteroïden en orale antihistaminica kan aanbevelen. Als er echter een anafylactische shock optreedt, moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen.

Wat als er een nest Aziatische hoornaars is?

Wat als er een nest Aziatische hoornaars is?

Pixabay

Dit is een iets complexere kwestie. Het is één iets om met slechts één insect om te gaan, het is iets heel anders om een ​​nest Aziatische hoornaars te vinden. In dit geval is het belangrijk om niet te dichtbij te komen en niet te proberen het zelf te verwijderen of een Aziatische hoornaar te slaan.

Sommige vallen die de smaak van Vespa velutina benutten voor suikerhoudend voedsel, kunnen, mits goed voorbereid, ook effectief zijn. Maar dit zijn geen definitieve methoden. Het is altijd beter om zich tot professionals te wenden, die ervoor zullen zorgen dat het nest op een veilige en blijvende manier wordt verwijderd.

Advertisement