Vermijd het aanbieden van suikerwater aan bijen: dit kan zeer negatieve gevolgen hebben

Janine image
door Janine

30 Mei 2023

Vermijd het aanbieden van suikerwater aan bijen: dit kan zeer negatieve gevolgen hebben
Advertisement

Bijen zijn, zoals we weten, fundamentele insecten voor ons ecosysteem en een kostbaar bezit voor de mens. Ondanks de wederzijdse angst om met elkaar in contact te komen, volstaat het om voldoende afstand te houden om vreedzaam samenleven te waarborgen. Om ze te beschermen, worden verschillende maatregelen genomen, zodanig dat sommige kasten onder videobewaking staan ​​om ervoor te zorgen dat niemand ze benadert. Bovendien was er op sociale netwerken een methode verspreid om vermoeide bijen wat verfrissing te geven: een ongetwijfeld vriendelijk gebaar, dat echter niet de gewenste effecten lijkt te hebben, verre van dat. Laten we er meer over te weten komen.

via Gloucestershire Live

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het lijkt erop dat het geen goed idee is om suikerwater te maken om aan vermoeide bijen aan te bieden. Het feit om het mengsel te bereiden en in de tuin, op het balkon of op de vensterbank wordt achtergelaten, komt van een post die viraal ging op Facebook, waar werd aanbevolen om deze kostbare insecten te helpen regenereren met een boost van energie tijdens hun moeizame reizen. Veel gebruikers geloofden namelijk dat de suggestie afkomstig was van bioloog David Attenborough, maar dat was niet zo.

In werkelijkheid zou dit gebaar, dat zeker vriendelijk en solidair kan zijn voor bijen, desastreuze gevolgen kunnen hebben, waardoor de openbaarmaking van onjuiste informatie is stopgezet. Daarvòòr hebben echter miljoenen mensen de inhoud bekeken en velen zullen besloten hebben om het in de praktijk te brengen. Als je daarom video's of berichten tegenkomt waarin wordt gesuggereerd suikerwater aan bijen te geven, doe dit dan niet. Deskundigen legden uit dat dit, afgezien van goede bedoelingen, meer kwaad dan goed zou doen.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De betreffende post luidde: "In de afgelopen vijf jaar is de bijenpopulatie met 1/3 afgenomen. Als ze van de aardbodem zouden verdwijnen, zou de mens nog maar vier jaar te leven hebben. Vaak kan het in de lente lijken alsof bijen op het punt staan ​​te sterven, maar niets is minder waar. Bijen kunnen moe worden en hebben simpelweg niet genoeg energie om terug te keren naar de korf. Als je een vermoeide bij in je huis aantreft, is er een eenvoudige oplossing, suiker en water zal een uitgeputte bij helpen. Meng gewoon twee eetlepels witte kristalsuiker met een eetlepel water en doe alles op een lepel zodat de bij er bij kan."

De BBC heeft aangekondigd dat dit aanzienlijke schade kan toebrengen aan de bijensoort, die al voldoende is aangetast. Door hen deze oplossing aan te bieden, loop je blijkbaar het risico een hele zwerm richting je huis te zien komen. Experts beweren namelijk dat de bijen, nadat ze het suikerwater hebben ontdekt, naar alle waarschijnlijkheid terugkeren naar de korf om al hun metgezellen uit te nodigen om hen te volgen in de richting van de bron.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Dit kan zowel voor ons als voor hen verwoestende gevolgen hebben: een beetje suiker kan inderdaad een vermoeide bij helpen om weer op krachten te komen, maar grotere doses zijn gevaarlijk en vertegenwoordigen geen voedingswaarde voor hen. Als bijen onze suiker zouden 'stelen' en als honing in de korf zouden opslaan, zouden ze stoppen met het zoeken naar nectar van bloemen en zouden ze hun larven niet kunnen voeden. Bovendien, als ze suiker in plaats van honing zouden gebruiken, zouden imkers suikerstroop extraheren en als honing verkopen, wat veel ethische en juridische problemen met zich meebrengt.

Als we bijen echt willen helpen, moeten we bloemen planten.

Advertisement