Sommige dingen die kunnen gebeuren op het moment dat een vlieg op je eten landt

Janine image
door Janine

26 Juli 2020

Sommige dingen die kunnen gebeuren op het moment dat een vlieg op je eten landt
Advertisement

Als je een vlieg ziet die voortdurend rond je heerlijke gerecht of je broodje zoemt, is het meest directe dat je zou doen om het vervelende insect onmiddellijk weg te jagen en door te gaan met eten, alsof er niets was gebeurd. Een grote fout, aangezien het grootste gedeelte van de meest voorkomende vliegen drager zijn van voor de mens onzichtbare microbacteriën, maar in ieder geval potentieel gevaarlijk.

via Medical News Today

Advertisement
Judgefloro/Wikimedia

Judgefloro/Wikimedia

Hier is alles wat je moet weten over vliegen en de gevaren in voedsel waarop ze kunnen gaan zitten:

  • Hun poten en vleugels zijn drager van bacteriën: als een vlieg op je voedsel terechtkomt, moet je weten dat, hoewel de meeste bacteriën en microben zich in het insectenorganisme bevinden, het externe deel van de vlieg ook potentieel gevaarlijke sporen achter kan laten, vooral op het oppervlak van de poten en vleugels.
  • Ze kunnen meer dan 60 verschillende ziekten met zich meedragen: huisvliegen kunnen op zijn minst 65 verschillende ziekten op de mens overbrengen door simpelweg tussen afval en verschillende soorten voedsel te kruipen. Onder de ziekten die ze kunnen dragen, noemen we dysenterie, diarree, cholera en zelfs lepra. Deze pathologieën zijn niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar ook voor sommige dieren, zoals kippen of varkens.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Ze kunnen eieren op je eten leggen: vergeet niet om het overgebleven voedsel te bedekken met absorberend papier of transparante beschermfolie; als het te lang in de open lucht wordt achtergelaten, kan het een ideale plek worden voor huisvliegen om hun eieren te leggen.
  • Ze kunnen hun speeksel op voedsel "braken": wat je misschien niet weet is dat huisvliegen hun "buisvormige" bek gebruiken om elk voedsel in vloeistof te veranderen; om dit te doen “braken" ze letterlijk hun speeksel op het voedsel om het in vloeibare substantie te veranderen. Het is duidelijk dat het speeksel van deze insecten vol zit met bacteriën.

Ben je er nog steeds zo zeker van dat je dat lekkere broodje wilt eten waarop zojuist een vlieg is geland?

Advertisement