Hoe ziet een tekenbeet eruit? Hoe herken je ze en hoe houd je ze uit je tuin

Janine image
door Janine

09 Juni 2023

Hoe ziet een tekenbeet eruit? Hoe herken je ze en hoe houd je ze uit je tuin
Advertisement

Teken zijn klein, maar ze kunnen grote problemen veroorzaken, niet alleen voor onze dierenvrienden, maar ook voor ons. In feite kunnen ze ziekten op ons overbrengen en het is belangrijk om te weten of een van hen ons heeft gebeten, maar het is niet zo gemakkelijk te begrijpen of we gestoken zijn. Laten we eens kijken hoe het mogelijk is om het te identificeren en welke planten je moet kiezen om ze uit je tuin te houden.

via Healthline

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Experts zeggen dat door de klimaatverandering het tekenseizoen vrijwel het hele jaar door is. Om deze reden moet constant aandacht worden besteed aan mogelijke beten op de huid. Matt Frye, een entomoloog en opvoeder bij het New York State Integrated Pest Management Program aan de Cornell University, legde uit dat "er het hele jaar door actieve teken zijn. Dus als de temperaturen boven het vriespunt liggen, heb je een kans om gebeten te worden."

Teken kunnen ook heel klein zijn en verschuilen zich niet alleen in bosgebieden, verre van dat: “Als je in een woonwijk woont, kun je langs de kant van de weg lopen, maar je hond kan toch thuiskomen met teken. Zelfs langs de kant van de weg is er veel geschikt leefgebied voor ze om te gedijen."

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Omdat ze in staat zijn om veel ziekteverwekkers op ons over te brengen, zoals de ziekte van Lyme, het Powassan-virus en de Rocky Mountain vlekkenkoorts, is het essentieel om te weten hoe je hun aanwezigheid kunt detecteren. Het gevaarlijkst voor de volksgezondheid zijn zwarte teken, ook wel hertenteken, zwartpotige teken, Amerikaanse hondenteken en solitaire teken genoemd. Maar hoe zien hun beten eruit en hoe herken je ze?

"Ze kunnen er heel verschillend uitzien en het hangt af van het stadium waarin de beet wordt gedetecteerd", zegt dr. Melissa Levoska, assistent-professor dermatologie aan de Icahn School of Medicine at Mount Sinaï. De meeste mensen realiseren zich niet dat ze gebeten zijn: "Als ze mensen bijten, hebben teken factoren in hun speeksel die pijn, stolling en een immuunreactie voorkomen, dus je zult misschien nooit tekenen van een tekenbeet zien."

In ieder geval zul je meestal een kleine jeukende bult opmerken, vergelijkbaar met een muggenbeet. De kans is groot dat je de teek nog steeds op je huid vindt. Daarom is het een goed idee om jezelf grondig te controleren nadat je een tijd in risicovolle gebieden hebt doorgebracht. Degenen die de ziekte van Lyme ontwikkelen, kunnen een uitslag met rode ring opmerken, die overal op het lichaam kan voorkomen, maar voornamelijk op de borst, buik, rug of benen.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Als het heel ingewikkeld kan zijn om jezelf te verdedigen tegen teken buitenshuis, kun je als je een tuin hebt verschillende remedies gebruiken om ze weg te houden. Sommige planten zijn namelijk effectief tegen deze parasieten. Kattenkruid is bijvoorbeeld erg geliefd bij vlinders en bijen, maar wordt geminacht door teken. Rozemarijn lijkt ze ook weg te houden, omdat ze niet van hun geur houden. Lavendel houdt teken, maar ook wespen en spinnen weg, terwijl boerenwormkruid een gif bevat, thujon, effectief tegen ongewenste gasten, evenals de Dalmatische chrysant, al gebruikt door de oude Romeinen om vlooien en luizen weg te houden. Bovendien kun je etherische oliën gebruiken die bijzonder ongewenst zijn door teken, zoals citroen, basilicum, jeneverbes, mirre, oregano, marjolein en tijm.

Wees in ieder geval uiterst voorzichtig als je je op groene en schaduwrijke plaatsen bevindt en draag lange kleding.

Advertisement