Iedereen doet het, maar het is verkeerd om broodkruimels aan vogels te geven: hier is waarom

Janine image
door Janine

09 Oktober 2023

Iedereen doet het, maar het is verkeerd om broodkruimels aan vogels te geven: hier is waarom
Advertisement

Hoe vaak ben je iemand tegengekomen die op een bankje in het park zat en broodkruimels naar de vogels gooide? Misschien heb jij het ook wel eens gedaan, of ben je in de verleiding gekomen om het te doen. De vogels voeren lijkt een aardig gebaar, maar de realiteit is anders, tenminste als het gaat om het geven van kruimels. Laten we eens kijken waarom brood en soortgelijke voedingsmiddelen een ernstig risico kunnen vormen voor vogels, en wat een veiliger voedsel is.

Advertisement

Waarom je geen kruimels aan de vogels moet geven

Waarom je geen kruimels aan de vogels moet geven

Pexels

Brood wordt vaak beschouwd als een geschikt voedsel voor vogels, zozeer zelfs dat het aanbieden van kruimels aan vogels inmiddels deel uitmaakt van onze cultuur. In werkelijkheid kan brood onze vluchtige vrienden echter meer kwaad dan goed doen. Allereerst zijn graanproducten zoute voedingsmiddelen, die bij vogels grote dorst kunnen veroorzaken. Bovendien kan brood, wanneer het in contact komt met water, een vruchtbare voedingsbodem worden voor de verspreiding van gevaarlijke bacteriën. Maar dat is nog niet alles: het hoge koolhydraatgehalte van brood kan bijdragen aan een misvorming die bekend staat als engelenvleugel. Dit is een ziekte waarbij het laatste gewricht van één of beide vleugels verandert, waardoor deze op een onnatuurlijke manier naar buiten buigen.

En over het algemeen gelden dezelfde waarschuwingen voor alle broodachtige producten, zoals crackers, koekjes en diverse snacks. Ze kunnen niet alleen gezondheidsproblemen bij vogels veroorzaken, maar ze leiden ook tot een grotere behoefte aan water, wat resulteert in een hoger energieverbruik.

Advertisement

Welk voedsel moet je kiezen voor vogels?

Welk voedsel moet je kiezen voor vogels?

peakpx

Het feit dat je de vogels geen kruimels meer kunt geven, betekent niet dat je moet stoppen met het aanbieden van voedsel. Om het juiste voedsel te kiezen en de gezondheid van vogels te behouden, kun je hun seizoensdieet als voorbeeld nemen. Voeden ze zich tijdens de warmere maanden met eiwitrijke insecten, in de wintermaanden kiezen ze vaker voor zaden, noten en eikels.

Op de markt zijn specifieke zaadmengsels voor vogels, voedsel voor insectenetende soorten en oliehoudende zaden zoals zonnebloempitten, ongezouten pinda's en gehakte walnoten te vinden. Tegelijkertijd kan vers fruit, zoals appels, kaki’s en peren, of groenten een goede keuze zijn. In al deze gevallen gaat het om gezonde voedingsmiddelen die op een evenwichtige manier in het dieet van de vogels passen en ervoor zorgen dat ze een uitstekende gezondheidstoestand behouden.

Een stap verder: een vogelhuisje om de vogels te voeren

Een stap verder: een vogelhuisje om de vogels te voeren

Pexels

Om vogels veilig en effectief te voeren, en als je daar de middelen voor hebt, kun je een vogelhuisje nemen. Er zijn verschillende soorten, maar het belangrijkste is dat je er een kiest die geschikt is voor de grootte van de dieren die je wilt aantrekken. Zorg ervoor dat de voerbak zo is geplaatst dat ze gemakkelijk bij het voer kunnen, maar niet met het hele lichaam.

Houd verder ook rekening met de aanwezigheid van eventuele roofdieren zoals katten en honden: het is belangrijk dat deze de vogels niet kunnen bereiken terwijl ze aan het eten zijn. En net zo belangrijk is het zorgen voor een kom met schoon water, vooral op winterochtenden, wanneer het water gemakkelijker bevriest.

Het vermijden van het geven van kruimels aan vogels en het zorgvuldig kiezen van het aangeboden voedsel zijn eenvoudige voorzorgsmaatregelen die hen helpen gezond te leven. En zonder gezondheidsrisico's.

Advertisement