Duiven bewegen hun koppen zo raar wanneer ze lopen, hoe zit dat nou echt?

door Skip

02 September 2023

Duiven bewegen hun koppen zo raar wanneer ze lopen, hoe zit dat nou echt?
Advertisement

Iedereen kent deze bijzondere beestjes wel, je komt ze al snel tegen in het centrum van de stad. Wat niet iedereen echter weet is waarom hun kop zo raar beweegt tijdens het lopen. Dat heeft een hele precieze oorzaak en in dit artikel gaan we dat onderzoeken.

via Science News

Advertisement
Pexels

Pexels

Duiven hebben echt een bijzondere eigenschap die iedereen wel is opgevallen: die rare beweging die ze met hun kop maken tijdens het lopen, het lijkt wel een soort tic waar je om moet lachen als je het ziet.

Maar er zit een reden achter dit grappige detail en zijn enkele onderzoekers erin geïnteresseerd geraakt. Zij wilden graag onderzoeken wat de reden is die achter deze opvallende manier van doen schuillgaat.

Advertisement

Niet alleen duiven maar ook kippen en kraanvogels bewegen hun kop zo

Niet alleen duiven maar ook kippen en kraanvogels bewegen hun kop zo

Mike Pennington/Wikimedia commons

De bijzondere beweging van de kop tijdens het lopen is niet iets wat uitsluitend duiven doen, eigenlijk heeft dit ook betrekking op andere vogels, onder meer voor de trompetkraanvogel en kippen.

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland in de VS onder leiding van Thomas Cronin hebben zich juist op de Amerikaanse trompetkraanvogel geconcentreerd tijdens de jacht op voedsel om te kunnen doorgronden waarom dit bijzondere verschijnsel zich voordoet. Dit heeft tot onderzoeksresultaten geleid met veel nuttige informatie en kon daardoor enkele interessante dynamieken goed worden verklaard.

Uit de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek blijkt waarom duiven zo bewegen

Uit de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek blijkt waarom duiven zo bewegen

Luis García/Wikimedia commons

Uit de data-analyse van het onderzoek is naar voren gekomen dat bepaalde soorten vogels door deze beweging hun gezichtsveld stabiel kunnen houden, dit vooral tijdens hun zoektocht naar eten. Terwijl ze lopen wisselen twee fases elkaar af. Eerst beweegt de kop niet maar schiet dan naar voren zodat het op een lijn komt met de rest van het lijf.

Er vindt dus een vlotte beweging naar voren plaats, opgevolgd door een pauze; gedurende dit moment voegt de rest van het lijf zich bij de kop, die in de tussentijd niet beweegt. De elkaar opvolgende bewegingen tussen lijf en kop zijn perfect uitgelijnd en gesynchroniseerd met de beweging van hun poten. In die opvolgende bewegingen kan variatie zitten afhankelijk van hoe groot de stappen zijn die worden gezet. Bij exemplaren die erg kleine stapjes zetten doet deze bijzondere "tic" met de kop zich niet voor.

Wanneer duiven haast hebben moet je ze niet tegenhouden!

Wanneer duiven haast hebben moet je ze niet tegenhouden!

Pixabay

Dus het schudden met de kop zorgt voor balans bij een vogel terwijl hij loopt en beschikken ook duiven over dit bijzondere mechanisme, dat in werking treedt wanneer zij op zoek gaan naar voedsel. Voor ons mensen lijkt het misschien een beetje grappig en maf als wij dit zien gebeuren maar is het voor deze dieren van levensbelang om met de kop heen en weer te gaan zodat ze voedsel kunnen gaan regelen voor zichzelf wanneer ze honger hebben.

Hoe sneller de bewegingen zoals bijvoorbeeld tijdens het hard lopen, des te meer de kop gejaagder heen en weer gaat. Wanneer deze dingen zich voordoen dan betekent dit dat ze dringend op zoek zijn naar eten. Als je ze dus ziet rennen of snel ziet lopen, stoor ze dan niet en laat ze hun zoektocht naar eten voltooien.

Was jij al op de hoogte van het waarom achter deze bijzondere eigenschap van duiven? Had je ooit al wel eens staan kijken en afgevraagd waarom ze zich zo grappig voortbewegen?

Advertisement