Waarom vogelgezang de zonsopgang begeleidt: de verschillende theorieën van ornithologen

Janine image
door Janine

14 Februari 2024

Waarom vogelgezang de zonsopgang begeleidt: de verschillende theorieën van ornithologen
Advertisement

We weten allemaal dat vogels 's ochtends, vlak voor zonsopgang, graag zingen en de dageraad met hun melodie begeleiden. Maar wat is de reden voor deze diepgewortelde gewoonte? Is er een bepaalde reden waarom ze dit doen?

Advertisement

Zingende vogels in de ochtend: het ochtendkoor

Zingende vogels in de ochtend: het ochtendkoor

Freepik

Het dierenrijk heeft zijn eigen regels en gewoonten, net als het mensenrijk. Elke soort cultiveert zijn eigen communicatiestrategieën, stelt rollen vast binnen groepen en voert gedragingen uit die we niet altijd begrijpen. Vogels hebben een bijzondere en diepgewortelde gewoonte: ze beginnen te zingen bij de dageraad, zo'n dertig minuten voor zonsopgang. Hoe vaak heb je niet, als je heel laat thuiskwam of vroeg wakker werd, hun melodie gehoord? Of heb je je ogen niet geopend zonder te weten hoe laat het was, maar het aanbreken van de dag geraden precies door hun gezang?

Hoewel we aan dit kenmerk van vogels gewend zijn, kent niet iedereen de reden. Allereerst wordt dit lied het ochtendkoor genoemd en is het een van de meest indicatieve en typische tekenen van de lente: de zingende melodie van de vogeltjes komt overeen met de komst van het prachtige seizoen, wanneer de natuur ontwaakt, tussen maart en juli, met grotere intensiteit in mei en juni. Dit getjilp is onmiskenbaar en in eerste instantie bestaat het refrein uit een paar "stemmen", die steeds talrijker en hoorbaarder worden naarmate er meer vogels zich bij de "band" voegen. Meestal zijn de eerste stemmen van merels, lijsters en roodborstjes, gevolgd door nachtegalen, houtduiven en winterkoninkjes. Mussen, vinken en koolmezen komen als laatste, als het al licht is.

Advertisement

Waarom mannetjesvogels voor zonsopkomst zingen

Waarom mannetjesvogels voor zonsopkomst zingen

Freepik

De eerste vogels die we horen zingen voor zonsopgang zijn voornamelijk mannetjes en hun doel kan zijn om hun territorium te beschermen door hun aanwezigheid aan te kondigen en tegelijkertijd gezelschap te krijgen van een mogelijk vrouwtje. Het begin van een nieuwe dag is cruciaal voor het bepalen van grenzen en het vaststellen waar vogels die hetzelfde gebied delen bijhoren. Deskundigen hebben verschillende theorieën en hypotheses over dit onderwerp: lange tijd was het meest wijdverspreide en gedeelde idee dat de vroege ochtenduren de ideale tijd waren om de zang te verspreiden en langere afstanden te laten bereiken, dankzij de koelte en droogte van de lichte lucht. Op dezelfde manier geloofde men dat vrouwtjes zich meer aangetrokken voelden tot vogels die hun zang over langere afstanden konden verspreiden.

In de jaren negentig werd deze theorie echter in twijfel getrokken door de zang van twee mussen te observeren, een bos- en een prairiemus. Hun melodie kon namelijk dezelfde afstanden afleggen bij zonsopgang en rond het middaguur, waardoor de hypothese dat de momenten voor zonsopgang bevoordeeld waren in termen van zanguitbreiding, ontkracht werd. De reden waarom het gezang luid en duidelijk wordt waargenomen voor zonsopgang is voornamelijk te wijten aan het gebrek aan wind: deze toestand stelt de vogels in staat om hun aanwezigheid sterk te doen gelden op een bepaalde en specifieke plaats, zonder zich zorgen te maken over het feit of ze gehoord worden op grotere of kleinere afstanden, maar duidelijk en onderscheidbaar van de omringende vogels.

Een andere hypothese is dat, ongeacht de weersomstandigheden, de vogel die erin slaagt om 's ochtends vroeg, wanneer hij nog niet naar voedsel heeft kunnen zoeken gezien de duisternis van de nacht, luider te zingen dan de anderen, de sterkste en krachtigste vogel blijkt te zijn en dus meer interesse wekt bij de vrouwtjes.

Het gezang van vogels bij zonsopgang, hofmakerij?

Het gezang van vogels bij zonsopgang, hofmakerij?

Freepik

Je stem kunnen laten horen zonder “ontbijt” te hebben gehad en na een nacht in de koelte te hebben doorgebracht, verbruikt grote hoeveelheden energie: alleen de meest hardnekkige mannetjes kunnen hierin slagen en de vrouwtjes bewijzen dat ze ideale partners zijn, terwijl ze potentiële rivalen op afstand houden. Maar er is ook een andere theorie, die betrekking heeft op een plotselinge daling van melatonine, het hormoon dat de slaap regelt, in de ochtend: dit verklaart echter niet waarom de vogels zouden gaan zingen, of beter gezegd welk voordeel ze daarmee zouden behalen. De hypothese dat 's ochtends zingen daarentegen een toename van androgene hormonen veroorzaakt, die partners kunnen aantrekken, wordt door verschillende onderzoekers ondersteund: door de dag zingend te beginnen zouden ze meer succes in sociale interacties kunnen hebben.

Het ochtendkoor lijkt voor ons misschien niet te onderscheiden en altijd hetzelfde gedurende het hele jaar, maar dat is niet zo: afhankelijk van de seizoenen van het jaar en de voortplantingsperioden van de verschillende soorten, klinken de melodieën anders. In het geval van de koolmees, bijvoorbeeld, werd ontdekt dat de zang van de mannetjes indringender wordt naarmate de vruchtbare periode van de vrouwtjes nadert, en daarna afneemt. Maar waarom is de kwaliteit van de zang van een mannetje zo belangrijk voor vrouwtjes? Het staat bekend als het “eerlijke signaal”: vogels met een beter ontwikkeld zangvermogen hebben waarschijnlijk voldoende voedsel gekregen tijdens de ontwikkelingsfase en beschikken daarom over een betere conditie en immuniteit. Dit maakt ze aantrekkelijker als broedpartner.

In ieder geval zijn de variaties in zang, evenals de begin- en eindtijden, afhankelijk van zowel de geografische regio als de hiërarchische organisatie van de verschillende soorten: een prachtig mysterie van de natuur dat de mens heeft geprobeerd te verklaren, maar dat niet definitief kan worden bevestigd en dat we alleen maar kunnen bewonderen.

Advertisement