Wanneer zwermen vogels migreren, nemen ze een merkwaardige ‘V’-vorm aan: dat is geen toeval

Janine image
door Janine

29 Maart 2024

Wanneer zwermen vogels migreren, nemen ze een merkwaardige ‘V’-vorm aan: dat is geen toeval
Advertisement

In de lente en de herfst is het mogelijk om in de lucht de reis van trekvogels te observeren, die een merkwaardige "V"-vorm aanneemt. Wat is de reden voor deze specifieke opstelling? Het is geen toeval.

Advertisement

Waarom migreren vogels in een V-vorm?

Waarom migreren vogels in een V-vorm?

Reddit

Je zult zeker een zwerm vogels in de lucht hebben opgemerkt die, met de bedoeling te migreren, een perfect georganiseerde V vormen. Misschien heb je je ook afgevraagd waarom vogels tijdens de vlucht voor deze vorm kiezen. Net als mensen reizen veel vogels (hoewel niet allemaal) het liefst in gezelschap en trekken ze van het noorden van de planeet naar warmere klimaten om de winter het hoofd te bieden. In het voorjaar keren ze dan terug naar hun natuurlijke habitat. Onderzoekers hebben lang geprobeerd het fenomeen van de V-vormige vlucht te verklaren, geïntrigeerd door deze mysterieuze maar systematische dynamiek.

Na jarenlange studie zijn er twee hypotheses ontwikkeld en het meest geaccepteerde idee is dat dit type organisatie de aerodynamica van een zwerm bevordert: met andere woorden, het vergemakkelijkt het vliegen. Als de vogels vooraan met hun vleugels klapperen, bereikt de lucht die ze verplaatsen de vogels achteraan, waardoor ze gemakkelijker kunnen vliegen en energie besparen tijdens de extreem lange reis. Zich verplaatsen van het ene halfrond van de aarde naar het andere is zeker geen eenvoudige onderneming en vereist grote inspanningen die op deze manier worden verlicht.

Advertisement

Vogels die in een V-vorm vliegen, een kwestie van aerodynamica

Om elk lid van de zwerm de kans te geven niet te moe te worden, wisselen de vogels elkaar af: vooraan in de “punt” van de V zitten is vermoeiender dan aan de twee achterste uiteinden, daarom stromen de vogels in de leiding naar de "staart" van de vorm wanneer ze zich moe voelen en vervangen worden door de anderen. Deze "solidaire organisatie" stelt hen in staat lange afstanden af ​​te leggen zonder ooit te stoppen.

In een onderzoek werd bovendien het gedrag van ibissen geobserveerd, een soort afkomstig uit Afrika en beschouwd als een invasieve exotische soort. Het onderzoeksteam ontdekte dat deze vogels het klapperen van hun brede vleugels synchroniseren, waarbij ze de uiteinden zo positioneren dat ze profiteren van de opwaartse luchtstroom die wordt geproduceerd door de vogel er direct achter. De auteurs gebruikten een licht vliegtuig om de trekroute tussen Oostenrijk en Italië voor de vogels aan te geven, terwijl 14 leden van de zwerm datarecorders bij zich droegen die in het laboratorium waren gebouwd door het team van James Usherwood, biomechanicus van de bewegingsleer aan het Royal Veterinary College van de Universiteit van Londen. Dankzij de GPS van de apparaten kon de positie van elke vogel worden gevolgd en met behulp van een versnellingsmeter werd de timing van het klapperen van de vleugels berekend.

Ook sommige vliegtuigen profiteren tijdens de vlucht van de V-vorm

Ook sommige vliegtuigen profiteren tijdens de vlucht van de V-vorm

Hamid Hajihusseini/Wikimedia commons - CC BY 3.0

Elke vogel stelde zich zo op dat hij vlak achter en naast de vogel ervoor vloog, waarbij hij het slaan van zijn vleugels afwisselend synchroniseerde om optimaal gebruik te maken van de stromingen en te schuilen voor de neerwaartse luchtwervelingen. "We dachten niet dat dit mogelijk was. Misschien kunnen deze grote V-vormige vogels worden gezien als een vliegtuig met vleugels die op en neer gaan”, aldus Usherwood, die gelooft dat deze resultaten ook van toepassing zijn op andere vogels met grote vleugels.

Een andere hypothese is dat deze formatie nuttig is tegen predatie en ervoor zorgt dat elk lid van de zwerm een goed zicht heeft op alle andere vogels in de formatie, zonder dat iemand uit het oog wordt verloren. Verscheidene groepen gevechtsvliegtuigen gebruiken dezelfde opstelling om dezelfde reden, wat ook grote hoeveelheden brandstof bespaart.

Een fascinerend gedragssysteem dat een werkelijk ongelooflijke coördinatie laat zien en bovenal uiterst functioneel is.

Advertisement