Je zou het nooit gedacht hebben, maar zelfs kippen kunnen blozen naargelang hun humeur

Janine image
door Janine

05 Mei 2024

Advertisement

Mochten we denken dat roodheid op de wangen een exclusief kenmerk van de mens was, nou, dit is niet helemaal het geval: uit een Frans onderzoek is gebleken dat zelfs kippen onder bepaalde omstandigheden kunnen blozen. Laten we eens kijken welke.

Advertisement

Zelfs een kip kan blozen, afhankelijk van hoe hij zich voelt

Zelfs een kip kan blozen, afhankelijk van hoe hij zich voelt

Science Direct - Applied Animal Behaviour Science

Wanneer iemand bloost, wordt dit duidelijk: de wangen kleuren zonder dat er blusher hoeft te worden aangebracht - wat nuttig kan zijn bij het verbergen van deze uiting van schaamte - en kan verschillende stemmingen en situaties onthullen: verlegenheid, emotie, gevoel van overmatige hitte enzovoort.

Een klein Frans onderzoek heeft nu uitgewezen dat zelfs vogels kunnen blozen: betekent dit dat ze verlegen zijn? Niet echt. Volgens de auteurs van het onderzoek zou dit signaal een indicatie kunnen zijn van hun welzijn en de relatie die zij met mensen opbouwen. Aline Bertin en Cécile Arnould van het INRAE, Nationaal Onderzoeksinstituut voor Landbouw, Voeding en Milieu, legden uit dat de veranderingen in de roodheid op de gezichten van de kippen de uitdrukking zijn van hun humeur en de daarmee samenhangende variaties.

Het is merkwaardig om te kunnen vaststellen wat een kip voelt door naar zijn wangen te kijken, zoveel is zeker. Maar hoe kwamen ze tot deze conclusie?

Advertisement

Hoe kippen blozen: de onderzoeksexperimenten

Roodkleuring van dezelfde kip afhankelijk van de situatie voor wang, oorlel, lellen en kam

Science Direct - Applied Animal Behaviour Science

Het team voerde twee verschillende experimenten uit om deze theorie te bewijzen. Eerst volgden ze eenentwintig dagen lang zes Sussex kippen van 3 tot 4 maanden oud in een boomgaard van 363 vierkante meter met behulp van videobeelden. Door 18.000 stilstaande beelden van de dieren te verzamelen, zagen de onderzoekers de verandering in kleur, dat wil zeggen pigmentatie, op de wangen, de kam en de oorlel van de betrokken exemplaren.

Op deze manier konden de auteurs ook het soort activiteit en situatie bepalen die de roodheid veroorzaakten en ze als positief of negatief beschrijven. "Wanneer ze smakelijk voedsel kregen, zoals meelwormen, bloosden de kippen, maar ze werden rood over hun hele gezicht wanneer ze een negatieve ervaring meemaakten, zoals gevangen worden. Wanneer ze rusten lijkt hun huid veel lichter”, legden ze uit.

Maar hoe reageren deze wezens als ze in de aanwezigheid van een mens zijn? Hoeveel en hoe blozen ze en wat betekent het?

Waarom een kip bloost in het bijzijn van een persoon

Freepik

Om de reactie van de kippen onder deze omstandigheden te beoordelen, observeerden de auteurs vijfentwintig verschillende kippen, waarvan er slechts dertien gewend waren aan de aanwezigheid van mensen. Deze groep bleek veel rustiger te zijn: de kippen benaderden mensen zonder angst en de roodheid bleef binnen de perken.

De overige twaalf bleven daarentegen op afstand en bloosden veel meer. Dezelfde onderzoekers hadden al eerder soortgelijk gedrag waargenomen bij de blauwe Ara papegaai.

En dat niet alleen: de kippen, die niet gewend waren aan de aanwezigheid van mensen, uitten hun onrust ook door een toename van immunoglobuline A, een chemische marker die in de tranen wordt afgescheiden. De studie werd uitgevoerd op een kleine steekproef, maar deze eerste resultaten zullen de weg vrijmaken voor verder onderzoek naar het vermogen van kippen om te blozen, inclusief het observeren hoe dit zich manifesteert tijdens hun interacties.

Advertisement