Als ze slapen zingen ze, maar dat niet alleen: nieuw onderzoek onthult waar vogels over dromen

Janine image
door Janine

29 April 2024

De kiskadie die naar de lucht kijkt
Advertisement

Dromen is een activiteit waaraan we bijzonder gehecht zijn, maar die niet exclusief is voor mensen. Honden en katten dromen, dat weten we al een tijdje, en dat geldt ook voor andere dieren. Bovendien heeft onderzoek recentelijk aangetoond dat vogels ook dromen en dat ze in hun dromen vaak zingen. Laten we eens kijken hoe het mogelijk is, en of we echt kunnen begrijpen wat er in de dromen van vogels gebeurt.

Advertisement

De hersenen van vogels zijn anders dan de onze

Om de omvang van het vermogen om te dromen bij vogels te begrijpen, moeten we eerst de verschillen tussen de hersenen van deze dieren en die van ons begrijpen. De hersenen van vogels verschillen namelijk sterk van die van mensen en, in het algemeen, van die van zoogdieren. Met hersenen die dichter zijn qua neuronen maar minder energie verbruiken, hebben vogels het vermogen om emoties te ervaren tijdens de slaap. Net zoals bij zoogdieren gebeurt.

In een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Buenos Aires en dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Chaos, werden de hersenen van de grote kiskadie, Pitangus sulphuratus, tijdens de slaap geanalyseerd. Ze toonden niet alleen aan dat deze vogels in staat zijn om te dromen, maar ontdekten ook dat ze in hun dromen het deel van de hersenen activeren dat gewijd is aan zingen. Misschien zijn hun dromen een doorlopend concert, of een oefening ter voorbereiding op het eigenlijke concert.

Advertisement

Vogels zingen in hun dromen, maar niet alleen

Twee kiskadies op de takken van een boom

Unsplash

Het onderzoeksteam bestudeerde de grote kiskadie met behulp van elektroden om elektromyografieën uit te voeren en de spier- en zenuwactiviteit in een specifiek gebied te meten. De analyse werd zowel tijdens de waaktoestand als tijdens de slaap van de vogels uitgevoerd, waarbij bijzondere aandacht werd besteed aan het orgaan dat de geluiden produceert. Wat de onderzoekers ontdekten was in sommige opzichten onverwacht.

Tijdens de slaap van de vogels blijft het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het zingen namelijk actief, waardoor ze een soort “stille modus” van gezang kunnen uitvoeren tijdens het dromen, met hersenpatronen die extreem veel lijken op die wanneer ze wakker zijn. In de praktijk zetten de onderzoekers spierbewegingen die met elektromyografie waren geregistreerd om in geluiden. Voor het eerst was het mogelijk om naar het dromerige gezang van vogels te luisteren, om hun dromen te horen. Dit zijn de woorden van Gabriel Midlin, hoofdauteur van het onderzoek:

De afgelopen 20 jaar heb ik gewerkt aan de fysica van vogelzang en hoe je spierinformatie kunt vertalen in zang. Op deze manier kunnen we spieractiviteitspatronen gebruiken als tijdsafhankelijke parameters van een productiemodel voor vogelzang en de bijbehorende zang synthetiseren.

Waar dromen vogels over?

Unsplash

Maar afgezien van droomzingen, waar dromen vogels over? Net als wij, onze huisdieren en andere zoogdieren, herbeleven vogels waarschijnlijk echte ervaringen die ze overdag hebben opgedaan. Het kan gaan om een territoriumconflict, een ochtendconcert, de zoektocht naar voedsel of andere dagelijkse activiteiten. De studie van de Argentijnse onderzoekers biedt daarom niet alleen een fascinerende kijk op vogeldromen, maar suggereert ook het bestaan van bijzondere overeenkomsten tussen zeer verschillende soorten. Natuurlijk, wij kunnen fantastische werelden in onze dromen verzinnen en surreële situaties nabootsen, maar de grote kiskadies zingen. En misschien is dat alles wat nodig is.

Advertisement