Is het waar dat stellen in de loop van de tijd op elkaar lijken? Een onderzoek vindt het definitieve antwoord

Janine image
door Janine

02 April 2024

Is het waar dat stellen in de loop van de tijd op elkaar lijken? Een onderzoek vindt het definitieve antwoord
Advertisement

Volgens een bijzonder wijdverbreid cliché beginnen twee mensen die al jaren samen zijn op elkaar te lijken. Er zou niet alleen sprake zijn van een overeenkomst in termen van gedrag of houding, maar ook van een fysieke overeenkomst. Wat is waar? Recent onderzoek lijkt eindelijk een antwoord te hebben gevonden: laten we eens kijken wat het is!

Advertisement

Het eerste onderzoek uit 1987: stellen hebben de neiging om in de loop van de tijd op elkaar te gaan lijken

Een eerste poging om een ​​wetenschappelijke verklaring te vinden voor de aanname dat een stel in de loop van de tijd op elkaar gaat lijken dateert uit 1987. De studie, uitgevoerd door enkele onderzoekers van de Universiteit van Michigan, vergeleek de foto's van verschillende paren genomen op hun bruiloft en 25 jaar later, met onverwachte resultaten.

In feite kon er na 25 jaar samenleven een toename van de schijnbare gelijkenis worden vastgesteld, een toename die ook verband hield met een groter huwelijksgeluk. Om het vreemde fenomeen te verklaren, spraken de onderzoekers ook over emotionele inspanning, een fenomeen waarbij emoties in de loop van de tijd de gezichtsspieren kunnen beïnvloeden. Als gevolg hiervan kunnen twee mensen die zo lang bij elkaar blijven, uiteindelijk op elkaar lijken.

Advertisement

De nieuwe studie doet twijfel rijzen over de oude

De nieuwe studie doet twijfel rijzen over de oude

Pexels

Een van de meest interessante aspecten van de wetenschap, naast het principe van falsifieerbaarheid en de wetenschappelijke methode, betreft de mogelijkheid om experimenten uit het verleden te herhalen met de geavanceerde instrumenten van het heden. Sommige onderzoekers van Stanford University wilden daarom het onderzoek uit 1987 in twijfel trekken door een experiment op grotere schaal en met geavanceerdere instrumenten uit te voeren. En ook in dit geval waren de resultaten verrassend.

Deze keer analyseerden de onderzoekers foto's van 517 getrouwde stellen, zowel ten tijde van de bruiloft als enkele jaren later, in sommige gevallen zelfs 69 jaar na de bruiloft. Om dit te doen waren echter niet alleen mensen betrokken, maar ook het algoritme van gezichtsherkenning. Aan de andere kant, als we toegang hebben tot meer geavanceerde technologieën, is het goed om deze te gebruiken om de hypothese van 1987 te bevestigen of te weerleggen.

Heeft een stel in de loop van de tijd echt de neiging om op elkaar te lijken?

Heeft een stel in de loop van de tijd echt de neiging om op elkaar te lijken?

Freepik/ media.io

Kort gezegd, nee. Maar het is duidelijk dat de zaken niet zo eenvoudig liggen. Onderzoekers hebben in feite bevestigd dat de leden van een koppel na verloop van tijd en samenwonen niet de neiging hebben om op elkaar te lijken. Soms lijkt zelfs het tegenovergestelde te gebeuren: na verloop van tijd worden hun gezichten steeds meer verschillend. Hoe is dit mogelijk?

Volgens de studie ligt het probleem elders: mensen hebben de neiging om partners te kiezen die op hen lijken, een fenomeen dat homogamie wordt genoemd. In de praktijk hebben paren vanaf het begin vergelijkbare gezichtskenmerken: in sommige gevallen kunnen ze na verloop van tijd blijven bestaan, in andere gevallen zullen ze verschillen. De grotere schaal van het onderzoek maakte het mogelijk deze kleine leemte op te merken, die in 1987 eenvoudigweg onmogelijk te ontdekken was.

Dit betekent dat iemand statistisch gezien veel voorzichtiger is bij het kiezen van een partner met vergelijkbare gelaatstrekken, dan met verschillende. Gelijkenis treedt dus niet op in de loop van de tijd, maar vertegenwoordigt een van de variabelen die een rol spelen bij de keuze van iemands partner. Zelfs als we ons er niet van bewust zijn.

Advertisement