De wetenschap over niezen: dit is waarom je ze nooit zou moeten inhouden

Janine image
door Janine

06 November 2023

De wetenschap over niezen: dit is waarom je ze nooit zou moeten inhouden
Advertisement

Niezen is een eenvoudige, soms vervelende, maar zeker veel voorkomende handeling. Wij mensen doen het, en net als wij ook veel zoogdieren, zoals honden en katten. Hoewel niezen soms maagkrampen kan veroorzaken, kan het negeren van het instinct om dit te doen ernstige risico's voor onze gezondheid met zich meebrengen. In dit artikel zullen we zien wat niezen is en vooral waarom het gevaarlijk is om in te houden.

Advertisement

Wat is niezen en wat zijn de symptomen?

Wat is niezen en wat zijn de symptomen?

Pexels

Niezen is een reflexmatige ademhalingshandeling die plaatsvindt door lucht uit de longen te verdrijven via de neus en mond. Het is een reactie van ons lichaam op kleine vreemde stoffen die potentieel schadelijk of irriterend zijn. In de praktijk dient niezen om de luchtwegen vrij te maken en ons beter te laten ademen. Verschillende situaties veroorzaken deze reflexreactie: verkoudheid, seizoensallergieën, irriterende stoffen zoals peper en stof, blootstelling aan de zon en sterke geuren zijn slechts enkele voorbeelden. Meestal wordt niezen voorafgegaan of gaat het gepaard met enkele specifieke symptomen, zoals:

  • jeukende neus, keel en ogen;
  • hoest en verstopte neus;
  • tranen van de ogen.

Maar waarom kan het gevaarlijk zijn om te proberen een niesbui in te houden?

Advertisement

Wat riskeren we als we een niesbui tegenhouden?

Wat riskeren we als we een niesbui tegenhouden?

Pexels

Op het eerste gezicht lijkt het tegenhouden van een niesbui onschadelijk: we doen het in verschillende situaties en het lijkt normaal. Toch is het iets wat onverwachte en potentieel schadelijke gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Niezen betekent dat er een soort aerosol vrijkomt dat slijm, ziekteverwekkers en irriterende stoffen bevat, die vervolgens zelfs op een afstand van enkele meters in de lucht blijven hangen. Zou het beter zijn om het niezen tegen te houden? Niet echt, want deze praktijk verhoogt de druk in de longen enorm, een druk die dan een uitweg zal moeten vinden en kan resulteren in:

  • gebroken adertjes in de ogen;
  • bloedneus en laesies van het binnen- en middenoor;
  • scheuring van het trommelvlies;
  • aneurysma;
  • gevoel van beklemming op de borst als gevolg van druk op het middenrif;
  • breuk van de keelholte.

Deze gebeurtenissen zijn weliswaar zeldzaam, maar het tegenhouden van een niesbui heeft geen voordelen voor de gezondheid. Het is veel beter om te niezen door je hand, elleboog of een zakdoekje voor je mond te houden, en je te ontdoen van vreemde stoffen.

Het geval van de man die een niesbui inhield en in het ziekenhuis belandde

Het geval van de man die een niesbui inhield en in het ziekenhuis belandde

Pexels

Zoals we al schreven, zijn complicaties als gevolg van het inhouden van een niesbui zeldzaam, maar toch kunnen ze voorkomen. Een dergelijk geval overkwam een ​​34-jarige man in Groot-Brittannië. Onmiddellijk nadat hij de niesbui had ingehouden, ervoer de man hevige keelpijn, moeite met spreken en zwelling van de nek bij elke ademhaling. Toen hij naar het ziekenhuis ging, ontdekten de artsen een laesie van het slijmvlies van de keelholte en werden ze gedwongen hem onmiddellijk op te nemen. De man moest zichzelf vervolgens een week lang via een canule voeden, voordat hij in stabiele gezondheid werd ontslagen.

Kortom, het tegenhouden van een niesbui is niet goed voor je, ook al lijkt het soms nuttig. In situaties waarin het niet mogelijk is om vrijuit te niezen, is het daarom beter om je mond en neus te bedekken met een zakdoekje of dit in de holte van je arm te doen. Misschien zullen de mensen om ons heen raar kijken, maar op deze manier zullen we gezondheidsproblemen vermijden die we, hoewel zeldzaam, beter niet kunnen hebben.

Advertisement