De Maya's gebruikten niet alleen tabak: een nieuwe techniek onthult hun geheimen

Janine image
door Janine

02 December 2023

De Maya's gebruikten niet alleen tabak: een nieuwe techniek onthult hun geheimen
Advertisement

De Maya's worden vaak herinnerd als een fascinerende en mysterieuze beschaving, verbonden met een wereld die niet meer bestaat. Toch lijkt de neiging om tabak te roken uit hen terug te voeren, een gewoonte die de mens nooit in de steek heeft gelaten. Uit een recent onderzoek blijkt dat de oude Maya's niet alleen tabak rookten, maar ook andere substanties met verschillende effecten gebruikten. Laten we eens kijken wat precies.

De Maya's rookten niet alleen tabak: de ontdekking van onderzoekers

De Maya's rookten niet alleen tabak: de ontdekking van onderzoekers

Washington State University

Om te begrijpen wat de Maya’s rookten, analyseren we meestal de aanwezigheid van biomarkers zoals nicotine, die bijvoorbeeld het tabaksgebruik aantonen. Vanuit dit oogpunt zijn cotinine en cafeïne andere biomarkers, die de identificatie van oude plantenresten mogelijk maken. Het recente onderzoek, uitgevoerd door een team van de Washington State University, heeft dankzij een nieuwe techniek buitengewone resultaten aan het licht gebracht. David Gang, professor aan het Instituut voor Biologische Chemie en co-auteur van het onderzoek, stelt:

"Het probleem is dat, hoewel de aanwezigheid van een biomarker zoals nicotine aantoont dat tabak werd gerookt, deze je niet vertelt wat er nog meer werd geconsumeerd of opgeslagen. Onze aanpak vertelt je niet alleen dat je inderdaad de plant hebt gevonden die je interesseert, maar het kan je ook vertellen wat er nog meer werd geconsumeerd.

Op deze manier konden de onderzoekers meer dan 9.000 resterende chemische verbindingen detecteren, een ontdekking die onze kennis vergroot van de planten die door de Maya's werden bewaard of geconsumeerd. Het team van de Washington State University probeert namelijk toegang te krijgen tot oudere artefacten die in Yucatan zijn gevonden, maar ze willen ook verder gaan. In de toekomst kan de methode die bij de oude Maya's werd gebruikt, mogelijk ook worden gebruikt om organische resten te analyseren die in de tandplak van menselijke tanden zijn bewaard. Met revolutionaire toepassingen in de archeologie.

Advertisement

Wat rookten de Maya's?

Wat rookten de Maya's?

Pexels

Momenteel hebben onderzoekers een verzameling van 14 keramische vazen van de Maya’s geanalyseerd die meer dan duizend jaar oud zijn. Het doel was om te begrijpen wat de Maya's rookten en, in het algemeen, welke stoffen ze consumeerden. Om tot de resultaten van het in Scientific Reports gepubliceerde onderzoek te komen, vergeleek het team de in de potten aangetroffen resten met monsters van twee verschillende tabakssoorten. Daarnaast werden ook zes planten geanalyseerd die verband hielden met geestverruimende praktijken.

In de vazen van de Maya’s werden ook resten van Mexicaanse goudsbloem gevonden. Een kruid geassocieerd met precolumbiaanse begrafenisceremonies, maar waarschijnlijk werd het ook gebruikt om het roken van tabak aangenamer te maken. Mexicaanse goudsbloem wordt immers nog steeds gebruikt door de Huichol in West-Mexico. Dit volk droogt de bladeren, die vervolgens alleen worden gerookt of gemengd met tabak.

Nog een eigenaardig Maya-gebruik: cacaobonen die als munten worden gebruikt

Nog een eigenaardig Maya-gebruik: cacaobonen die als munten worden gebruikt

Inakiherrasti/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Een van de meest interessante ontdekkingen over de Maya's is een opvallende studie die aantoonde hoe de precolumbiaanse beschaving cacaobonen als betaalmiddel gebruikte. We bevinden ons in de klassieke Maya-periode, gekenmerkt door sterke verstedelijking en monumentale constructies. In deze context werden cacaobonen rond het eerste millennium gebruikt als belangrijkste betaalmiddel, om de uitwisseling tussen verschillende groepen te vergemakkelijken. En cacao bevond zich in goed gezelschap: ook de Maya's handelden in maïs en textiel, niet zozeer als handelswaar, maar als betaalmiddel. Vooral de waarde van cacao werd beïnvloed door verschillende factoren, zoals klimatologische omstandigheden of de relaties tussen producenten, handelaren en consumenten.

Kortom, ook al is er niet veel meer over van de Maya's, door ontdekkingen als deze kunnen we beter begrijpen wat ze deden en hoe ze leefden. Van cacaobonen die als betaalmiddel worden gebruikt tot zoete tabak: elke dag ontdekken we meer en meer over deze verloren beschaving. En misschien zullen we er nooit mee stoppen.

Advertisement