Forens zijn heeft een onverwacht voordeel, zo beweert onderzoek

Janine image
door Janine

29 Maart 2024

Forens zijn heeft een onverwacht voordeel, zo beweert onderzoek
Advertisement

Werken op locatie betekent voor veel mensen dagelijks vele kilometers reizen, met eigen auto of het openbaar vervoer. De afgelopen jaren heeft de toename van werken op afstand geleid tot grote veranderingen in de levens van forensen, die nu het dagelijkse woon-werkverkeer kunnen vermijden. Alles oké, toch? Nou ja, niet echt: volgens onderzoek kan elke dag thuiskomen van het werk positieve effecten hebben op de geestelijke gezondheid. Maar in welke zin? Laten we het samen ontdekken!

Advertisement

De voor- en nadelen van een forens

De voor- en nadelen van een forens

Pexels

Bij het schetsen van de basis van hun onderzoek analyseerden onderzoekers van Rutgers University gegevens over de levens van forensen in de Verenigde Staten. In de praktijk zijn degenen die voor hun werk reizen gemiddeld een uur per dag onderweg, tot meer dan twee uur. Vanuit dit oogpunt zou werken op afstand daarom als een oplossing kunnen worden gezien: wie zou daar niet voor kiezen als hij geconfronteerd wordt met de mogelijkheid om elke dag 60 minuten of meer reizen te vermijden?

Volgens de onderzoekers zou het leven van een forens echter een ruimte bieden die wordt gedefinieerd als 'liminaal' en die iemand in staat stelt zich los te maken van de huishoudelijke taken, terwijl hij naar zijn werk gaat, en van de werkfunctie, terwijl hij naar huis terugkeert. Dit zou een fundamentele overgangsperiode zijn voor de geestelijke gezondheid. Een overgangsperiode die met de transitie naar werken op afstand simpelweg niet meer bestaat.

Advertisement

Waarom forens zijn de geestelijke gezondheid verbetert

Waarom forens zijn de geestelijke gezondheid verbetert

Pexels

De kern van het onderzoek analyseert de nostalgie naar woon-werkverkeer waar sommige werknemers last van hebben die zijn overgestapt op smart working. Volgens de onderzoekers kan dit gevoel verklaard worden door het gebrek aan liminale ruimte, wat vermeden kan worden als er een soort grens is tussen thuis en werk. Maar onder bepaalde voorwaarden.

In feite wordt de toegang tot deze liminale ruimte beïnvloed door vrij frequente dagelijkse variaties: routekeuze, gebrek aan concentratie tijdens het autorijden, duur van de route, enzovoort. Terwijl langer woon-werkverkeer psychologisch herstel kan bevorderen, worden de voordelen tenietgedaan door stressvol woon-werkverkeer, waardoor de onthechting van het werk en het herstel van de geestelijke gezondheid worden verminderd. Kortom, de dagelijkse reis naar het werk of naar huis terug is van groter belang dan de simpele “verplaatsing”.

Moeten we terug naar het leven van pendelaars?

Moeten we terug naar het leven van pendelaars?

Pexels

Terwijl het woon-werkverkeer kan dienen als een liminale ruimte om nieuwe energie op te doen, suggereren onderzoekers dat thuiswerkers ook kunnen profiteren van een soortgelijk mechanisme. In de praktijk zou een korte wandeling voldoende zijn om het begin en einde van een werkdag te markeren. Het is echter één ding om te moeten reizen om naar je werk te gaan; het is iets anders om er een vrijwillige en optionele gewoonte van te maken.

Tegelijkertijd kunnen zelfs pendelaars mogelijk geen toegang krijgen tot de liminale ruimte die door het onderzoek wordt beschreven. Om de onthechting en mentale ontspanning te verbeteren, is het essentieel om niet aan het werk te denken en je te concentreren op plezierige persoonlijke activiteiten: naar muziek luisteren, met een vriend praten, gezelligheid zijn goede alternatieven. Kortom, smart working heeft niet alleen voordelen in het leven van mensen gebracht, net zoals forens zijn op zichzelf geen nadeel is. Het is een keuze die, waar mogelijk, moet worden gemaakt in het besef dat voor iets gewonnen iets anders verloren zal gaan, en omgekeerd.

Advertisement