Wat is het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum? En vooral: welke moet je kiezen?

Janine image
door Janine

15 Februari 2024

Wat is het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum? En vooral: welke moet je kiezen?
Advertisement

Degenen die zich bezighouden met parfums en essences hebben er geen problemen mee om het ene product van het andere, het ene proces van het andere te onderscheiden. Er zijn echter mensen die denken dat parfums allemaal hetzelfde zijn, dat eau de toilette en eau de parfum hetzelfde zijn, dat de verschillende benamingen in feite gewoon verschillende namen zijn. Toch is dit niet het geval, maar wat is dan het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum? En wat heeft parfum in strikte zin te maken met eau de cologne? Laten we het samen ontdekken!

Advertisement

Een geheim van concentratie

Een geheim van concentratie

Pexels

Om het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum, maar ook tussen parfum en eau de cologne te begrijpen, moeten we beginnen met de concentratie. Dat wil zeggen door de concentratie van essence in de oplossing die de basis vormt van het preparaat. Het basisconcentraat is in feite een mengsel van essentiële oliën en natuurlijke of synthetische absolues, verdund in alcohol. Als we het over concentratie hebben, bedoelen we dus het percentage van het mengsel verdund in alcohol. Er zijn geen precieze voorschriften, maar namen die een concentratie etherische oliën in het eindproduct aangeven. Deze denominaties zijn:

  • parfum extract, of puur parfum;
  • parfum;
  • eau de toilette;
  • eau de cologne.

Advertisement

Wat is het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum

Wat is het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum

Pixabay

Wat deze vier soorten parfums onderscheidt, is daarom de concentratie van het mengsel van essentiële oliën en absolute geuren. Het is duidelijk dat naarmate de concentratie varieert, ook de prijs varieert: parfum kost meer dan een eau de cologne. Dit is dus het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum, maar niet alleen:

  • Parfum extract. Parfum is de meest geconcentreerde oplossing en bevat 25 tot 30% grondstoffen, daarom moet het spaarzaam en met een paar druppels worden gedragen. De geur van parfum extract blijft de hele dag en avond hangen.
  • Parfum. Hier neemt het percentage essentiële oliën en absolute oliën af en ligt tussen de 15 en 20%, maar behoudt een tussenconcentratie. Geschikt voor dagelijks gebruik, mogelijk moet het 's avonds weer worden gebruikt.
  • Eau de toilette. Bij eau de toilette zitten we nog lager, waarbij de grondstoffen een concentratie hebben tussen de 12 en 15%. Frisse en lichte geuren, ze zijn perfect voor de zomer, maar er moet gedurende de dag vaker van gebruikt worden.
  • Eau de cologne. Hier hebben we de laagste concentratie, die tussen 3 en 5% ligt. Ook in dit geval zijn het frisse geuren met een verfrissende werking, maar die veel sneller verdampen. Eau de cologne is het goedkoopste parfum.

Hoe kies je het juiste parfum?

Hoe kies je het juiste parfum?

Pexels

Het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum, en niet alleen dat, houdt ook verband met de keuze van het ideale parfum, wat in dit geval een kwestie van evenwicht is. Concentratie, reukstructuur, persistentie en de gelegenheid waarin het zal worden gebruikt zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Eau de toilette en eau de parfum zijn bijvoorbeeld de belangrijkste keuzes voor respectievelijk dagelijks gebruik en voor sommige speciale gelegenheden. Zoals we in de vorige paragraaf al zeiden: als het parfum extract spaarzaam moet worden aangebracht, heeft de eau de cologne een verfrissend maar kortdurend effect. Wat de keuze ook is, het belangrijkste is dat je een duidelijk inzicht hebt in de verschillen tussen de verschillende soorten parfum... en een goede neus hebt.

Advertisement