Balenciaga lanceert een rok die lijkt op een handdoek die om de taille wordt gedragen: hij kost 695 euro

Janine image
door Janine

19 November 2023

Balenciaga lanceert een rok die lijkt op een handdoek die om de taille wordt gedragen: hij kost 695 euro
Advertisement

Balenciaga, een modehuis opgericht in 1917, is geen onbekende betreft controverses en provocaties. Soms lijkt het erop dat stylist en artistiek directeur Demna Gvasalia ervan geniet een kledingstuk te ontwerpen dat bedoeld is om te verbazen en mensen erover te laten praten. En niet alleen ten goede. Balenciaga's nieuwste vondst is de towel skirt, een handdoekrok van 695 euro die opzien baarde, maar om de verkeerde redenen. Laten we eens kijken waarom!

Balenciaga, een merk dat discussies veroorzaakt

Sinds 2016, het jaar waarin Demna Gvasalia de creatieve leiding van het merk overnam, werd er over Balenciaga gesproken met een lange reeks provocaties. Het belangrijkste voorbeeld zijn de reclamecampagnes Gift Shop en Garde-Robe van november 2022, die voor verschillende controverses zorgden vanwege hun dubieuze toon en afbeeldingen van kinderen in twijfelachtige situaties. Terwijl Balenciaga deze campagnes verdedigde door zich te concentreren op artistieke intenties, beschuldigden velen het modehuis ervan de grens van goede smaak te hebben overschreden.

In al deze gevallen is het duidelijk dat Balenciaga discussies over zijn producten wil aanwakkeren. Het Spaanse modehuis, nu gevestigd in Parijs, leeft op de dunne grens tussen provocerende kunst en maatschappijkritiek. Soms wordt provocatie een instrument als doel op zichzelf, andere keren leidt het tot artistieke creatie, andere keren verdiept het zich in de loutere viraliteit van inhoud op internet.

Advertisement

Een handdoekrok voor 695 euro: de nieuwste stunt van Balenciaga

Een handdoekrok voor 695 euro: de nieuwste stunt van Balenciaga

Balenciaga

En de handdoekrok van 695 euro, de nieuwste vondst van Balenciaga, lijkt in de laatste groep te vallen. De handdoekrok maakt deel uit van de nieuwe collectie en is gemaakt van beige katoenen badstof. Volgens sommige commentatoren blijft Demna Gvasalia consistent met zijn verlangen om de werkelijkheid te deconstrueren en transformeert hij een eenvoudige handdoek in een succesvol commercieel product. Maar is dit echt wat er is gebeurd?

De vraag rijst spontaan: is de handdoekrok van 695 euro zijn prijs echt waard? Maar het is ook een slecht gestelde vraag. Voorstanders van Balenciaga's stunt zullen zeggen dat de stilistische signatuur van Gvasalia inspiratie zoekt in gewone voorwerpen en zo doet denken aan een puur creatief proces. De tegenstanders van de handdoekrok zullen zeggen dat het louter een provocerende operatie is, opgezet om mensen erover te laten praten op sociale netwerken. Een toepasselijkere vraag zou daarom kunnen zijn: waarom?

Het succes van Balenciaga en de ironie van Ikea: hoe je de towel skirt viraal kunt maken

Uiteindelijk zou je kunnen zeggen dat Balenciaga gelijk had door de handdoekrok van 695 euro te presenteren, tenminste als je de reacties op sociale media bekijkt. Onder critici, TikTokers, controversiële en grappige mensen heeft het Spaanse modehuis over zichzelf en de handdoekrok doen praten. De dynamiek is duidelijk en handig voor alle betrokken spelers, zozeer zelfs dat een van de beste reacties die van Ikea is, die de Vinarn Towel Skirt presenteert, een goedkoop alternatief geïnspireerd op het voorstel van Balenciaga. Ironiserend over de prijs, biedt Ikea een handdoek aan die ook als rok kan worden gebruikt en die veel, veel minder kost.

Bovendien is dit niet eens de eerste keer dat Balenciaga en Ikea elkaar uitdagen met posts. In 2017 had de Frakta van het Spaanse modehuis tot soortgelijke reacties geleid. Het Zweedse bedrijf bleef, met wat ironie, de iconische blauwe boodschappentas verdedigen. Kortom, als je geconfronteerd wordt met provocerende mode-ideeën, kun je er een probleem van maken of ironisch reageren, zoals Ikea doet. Zonder ooit te vergeten wie wie in de maling neemt en wie “eigenaardige” voorwerpen zoals een handdoekrok koopt.

Source:

Image credit: Balenciaga

Advertisement