Hier is het echte verschil tussen degenen die snel beslissen en degenen die wat meer moeten nadenken: dat zegt de wiskunde

Janine image
door Janine

20 Augustus 2024

Freepik

Advertisement

Een onderzoek onderzocht de manier waarop we beslissingen nemen en kwam tot interessante conclusies: degenen die weinig aarzelen, hebben een precieze aanleg.

Wie snel beslist, is niet objectief: de studie

Als je bij een keuze niet onmiddellijk beslist, ben je volgens de wetenschap geen besluiteloos persoon. Probeer te denken aan een omstandigheid waarbij je snel een vastberaden standpunt moet innemen: ben je in staat om snel te handelen of heb je tijd nodig om na te denken? Als je deel uitmaakt van het tweede geval, ben je voor de wetenschap een onpartijdig persoon. Wat betekent dit? Dat je beslissingen worden geleid door objectiviteit. Dit betekent, met andere woorden, dat je je niet laat leiden door vooroordelen.

Dit is wat een nieuwe studie beweert, volgens welke juist mensen die abrupt keuzes maken zich vaker laten leiden door gevestigde vooroordelen dan mensen die langer nadenken. En dat niet alleen: degenen die snel een standpunt innemen, hebben de neiging precies te kiezen wat past bij de vooroordelen in kwestie, zelfs als ze worden geconfronteerd met elementen die de oorspronkelijke ideeën weerleggen.

Advertisement

"Wie meer nadenkt voordat hij een beslissing neemt, maakt betere keuzes"

Freepik

Volgens het team onder leiding van Samantha Linn, een wiskundige aan de Universiteit van Utah, VS, nemen degenen die meer tijd nemen om een ​​keuze te maken uiteindelijk betere beslissingen. In het onderzoek rapporteren de auteurs dat “in groepen beslissers die alleen verschillen in hun aanvankelijke vooroordelen, vroege beslissingen worden genomen door beslissers met de meest extreme predisposities. Aan de andere kant zijn late beslissingen niet afhankelijk van de initiële vooringenomenheid en is de kans groter dat ze juist zijn.”

In de samenleving wordt een slechte besluitvormingssnelheid vaak geassocieerd met nadelige kenmerken, zoals een laag zelfbeeld, angst en gebrek aan zelfvertrouwen. Omgekeerd tonen degenen die beslissingen nemen zonder lang na te denken, vertrouwen en het vermogen om in hun eigen middelen te geloven. Maar is het echt zo? Volgens de resultaten van dit onderzoek betekent een beslissing nemen zonder alle elementen te evalueren het maken van emotionele keuzes of het baseren op valse aannames. Het team wilde ontdekken hoe snel iemand een beslissing neemt op basis van de beschikbare informatie met behulp van een wiskundige benadering, met behulp van zogenaamde “modellen voor bewijsaccumulatie”.

Hoe vooroordelen beslissingen beïnvloeden

In de modellen die de auteurs creëerden, konden de deelnemende beslissers kiezen uit twee antwoorden, H+ en H-, waarbij ze gaandeweg informatie kregen over beide opties. Het doel was om te begrijpen hoe “de initiële vooroordelen van individuen in een groep de volgorde en nauwkeurigheid van hun keuzes beïnvloeden. Wanneer wordt een beslissing gedreven door aanvankelijke vooroordelen tegenover verzameld bewijsmateriaal?"

Snelheid bleek diep getroffen door het aanvankelijke vooroordeel, ongeacht het verzamelde bewijsmateriaal: als de keuze bijvoorbeeld tussen pizza of Thais eten viel, viel de beslissing onmiddellijk op de eerste optie voor degenen die vanaf het begin pizza wilden, zelfs hoewel ze aanzienlijk betere recensies te zien kregen voor het Thaise restaurant. Een extremere predispositie heeft dus een grote invloed op de snelheid van de besluitvorming en houdt geen rekening met de beschikbare informatie. Ook beslissers die minder beïnvloed waren door de oorspronkelijke vooringenomenheid deden er langer over om te kiezen en namen betere, minder instinctmatige beslissingen.

Uiteindelijk, legt co-auteur Zachary Kilpatrick, een toegepast wiskundige aan de Universiteit van Colorado Boulder, uit, “als ik feedback van goede kwaliteit wil, moet ik me misschien wenden tot mensen die iets doordachter zijn in hun besluitvorming. Ik weet dat ze zorgvuldig te werk zijn gegaan in hun besluitvorming”.

Advertisement