Roze ruis is populair vanwege het verbeteren van de slaapkwaliteit, maar is het een goed idee? De wetenschap geeft antwoord

Janine image
door Janine

07 September 2024

Freepik

Advertisement

Slaap is fundamenteel voor onze gezondheid en ons algemeen welzijn: we brengen een derde van ons leven slapend door en de rest wordt beïnvloed door de kwaliteit van de slaap. Daarom is het cruciaal om de befaamde acht uur slaap per nacht te halen, op welke manier dan ook. Sommige mensen vertrouwen op het geluid van de tv, anderen op witte ruis, weer anderen nemen supplementen en weer anderen geven de voorkeur aan roze ruis. Maar wat zijn deze roze geluiden en kunnen ze je echt helpen om beter te slapen? Laten we het samen uitzoeken!

Wat zijn roze geluiden en wat onderscheidt ze van witte geluiden?

We zijn allemaal bekend met witte ruis, al was het maar omdat we het wel eens van iemand hebben gehoord. Het is een soort geluid dat wordt verkregen door alle hoorbare frequenties op een uniforme manier te combineren: het geluid is constant en kan vervelende geluiden maskeren, waardoor we in slaap vallen. En hoe zit het met roze ruis? Wat is dat?

Net als witte ruis bevat ook roze ruis alle voor mensen hoorbare frequenties, maar ze variëren in intensiteit. Hoe hoger de frequentie, hoe lager het volume, dat met ongeveer 3 decibel per octaaf afneemt. Dit verschil lijkt minuscuul, maar maakt roze ruis zachter en aangenamer dan witte ruis. Perfect om in slaap te vallen, zou je kunnen zeggen.

Advertisement

Kan roze ruis de slaapkwaliteit verbeteren?

Benadering van de frequentie van het spectrum van roze ruis door frequentie

Warrakkk/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0

De vraag is gerechtvaardigd, vooral gezien de overeenkomsten met witte ruis. De vraag of roze ruis de slaapkwaliteit kan verbeteren, is ook gesteld door verschillende teams van onderzoekers, die verschillende studies over dit onderwerp hebben uitgevoerd, met nogal verrassende resultaten:

  • een studie uit 2016 analyseerde de effecten van roze ruis op jonge volwassenen en ontdekte dat akoestische stimulatie de langzame golfactiviteit in de hersenen, die verband houdt met diepe slaap, kon verbeteren;
  • in 2017 volgden Dr. Roneil Malkani en zijn team een groep ouderen, waarbij blootstelling aan roze ruis tijdens de slaap leidde tot verbeteringen in de diepe fase en in geheugentests die de volgende ochtend werden afgenomen;
  • in 2023 werd een ander onderzoek uitgevoerd, waarin echter geen substantiële verschillen werden gevonden in de slaap van een aantal universiteitsstudenten, waarvan sommigen werden blootgesteld aan roze ruis terwijl anderen als controlegroep dienden.

Kortom, twee studies toonden aan dat roze ruis de slaapkwaliteit kan verbeteren, terwijl slechts één studie weinig verandering liet zien. Helaas werden de eerste twee onderzoeken uitgevoerd bij respectievelijk 16 en 13 deelnemers, terwijl het onderzoek van 2023 72 vrijwilligers betrof. Een opmerkelijk verschil.

Slapen met roze ruis of niet?

Van wat we hebben gezien, is het nog te vroeg om een definitief antwoord te geven, maar tegelijkertijd is het goed om jezelf niet bloot te stellen aan roze ruis tijdens de slaap. Volgens het laatste onderzoek is er namelijk niet alleen geen verbetering opgetreden, maar is het zelfs niet mogelijk om ongewenste effecten op de hersenfunctie op de lange termijn te voorspellen. Aan de andere kant is er natuurlijk de wetenschap dat de meeste mensen te laat naar bed gaan en te weinig slaap krijgen. Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er slechts twee slapeloze nachten nodig zijn om je veel ouder te voelen.

Kortom, slaapkwaliteit is belangrijker dan ooit en daarom is de toevlucht tot roze ruis begrijpelijk. Juist daarom is het echter ook belangrijk om te onthouden dat dit geen tovermiddel is en dat er andere goede gewoonten zijn die je moet volgen voordat je in slaap valt. Een regelmatig slaap- en waakritme, minder afleiding van met name smartphones en tv's, een koele temperatuur in de kamer en lakens en kussens van goede kwaliteit zijn allemaal fundamentele elementen van een goede nachtrust. Er wordt alleen niet veel over gesproken, maar zijn daarom niet minder effectief.

Advertisement