De uitvinder van de luxe tas gemaakt van 99% lucht beantwoordt de vraag die iedereen zich stelt als ze hem zien

Janine image
door Janine

13 Maart 2024

De uitvinder van de luxe tas gemaakt van 99% lucht beantwoordt de vraag die iedereen zich stelt als ze hem zien
Advertisement

De mode is een industrie die slechts gedeeltelijk over kleding gaat en voor de rest over iets heel anders. De modewereld is namelijk vaak een mengeling van creativiteit en durf, waar trends bijna uit het niets ontstaan en eerder willen verrassen dan verwelkomen, eerder provoceren dan communiceren. Dit is ongetwijfeld de manier waarop Coperni, een merk dat geen onbekende is in uitvindingen die normale sociale opvattingen uitdagen, onlangs zijn Air Swipe Bag presenteerde. Een tas gemaakt van 99% lucht.

Advertisement

De vondsten van Coperni houden het midden tussen mode en provocatie

Hoewel het vrij recent is, Meyer en Vaillant richtten het op in 2013, is Coperni een Frans modemerk dat altijd al een gespreksonderwerp is geweest. De vondsten van Coperni doen denken aan een van de betekenissen die mode de laatste jaren heeft gekregen: het idee van sociale provocatie en de zoektocht naar trends. Zoals we in de volgende paragrafen zullen zien, komt dit zowel tot uitdrukking in de tas die voor 99% uit lucht bestaat die in 2024 werd gepresenteerd, als in de andere vondsten van het merk.

De afgelopen jaren lijkt Coperni de juiste manier te hebben gevonden om de traditionele opvattingen van de modewereld uit te dagen. In 2022 zagen we de jurk die op het lichaam werd gespoten van een model dat enkele seconden later over de catwalk liep. In 2023 liepen modellen van het Franse huis samen met robothonden over de catwalk. En dit jaar? Een tas met lucht gemaakt voor de herfst/wintercollectie 2024-2025 en voorbestemd om voor opschudding te zorgen.

Advertisement

Hoe ziet de 99% luchttas eruit?

Hoe ziet de 99% luchttas eruit?

coperni/Instagram

Alleen al het zien van Coperni's Air Swipe Bag op de foto's en in video's die op Instagram worden gedeeld, roept een paar vragen op. Bijvoorbeeld, hoe ziet de 99% luchttas eruit? En waarom lucht? Het antwoord komt letterlijk van sterrenstof, of beter gezegd van de NASA-technologie die is gebruikt om het op te vangen.

De Air Swipe Bag is in feite veel meer dan een accessoire, althans vanuit productieoogpunt. Het is in feite een tas gemaakt van 99% lucht en 1% glas, die slechts 33 gram weegt. Het “glazen” gedeelte is echter het meest interessant, omdat het is samengesteld uit een nanomateriaal van silica dat aerogel wordt genoemd en dat al door NASA wordt gebruikt om sterrenstof op te vangen. Dit is de lichtste vaste stof op aarde en is extreem delicaat, ook al is het bestand tegen zeer hoge temperaturen en drukken. Volgens Ioannis Michaloudis, ontwikkelaar van de technologie, is dit het grootste aerogel object dat ooit is gemaakt.

Waarvoor dient de Air Swipe Bag van Coperni?

Waar dient de Air Swipe Bag voor, afgezien van de buitengewone technologie erachter en de inspanning die heeft geleid tot de tas die voor 99% uit lucht bestaat? Het is normaal om dit te vragen, maar slechts tot op zekere hoogte: zoals we al zeiden, gaat het in de huidige mode niet zozeer om functionaliteit als wel om durf en het vermogen om mensen aan het praten te krijgen. In dit opzicht heeft Coperni opnieuw een schot in de roos, we kunnen immers niet voorbijgaan aan het vermogen van het merk om futuristische materialen te gebruiken voor “eenvoudige” accessoires.

Concluderend is de luchttas een voorbeeld van een nieuwe manier van het opvatten van mode, die zichzelf meer wil zien als een uitnodiging om te experimenteren en te durven. Het publiek geeft Coperni gelijk, en ook wij praten er nu over. Zo vroeg een gebruiker op het Instagram-profiel van de uitvinder "mooi en geniaal… maar kan het gebruikt worden?". Michaloudis antwoordde simpelweg "ja, dat kan".

Advertisement