Hoe je echte parels van neppe kunt onderscheiden en trucs om oplichting te voorkomen

door Skip

01 September 2023

Hoe je echte parels van neppe kunt onderscheiden en trucs om oplichting te voorkomen
Advertisement

Parels behoren tot de sieraden die door vrouwen het mooist worden gevonden en het meest gewild zijn. Toch is het makkelijk om een fout te maken en een product te kopen dat niet origineel is. Is er dan een manier hoe je echte parels van neppe kunt onderscheiden? Jazeker, met de strategieën die we je zo gaan laten zien is dat straks ook super makkelijk voor jou en zal een expert om hulp vragen niet nodig zijn.

via Pearl-lang

Advertisement

Parels een lange dure geschiedenis vol elegantie

Parels een lange dure geschiedenis vol elegantie

Pixabay

Parels zijn edelstenen die bestaat uit de mantel van weekdieren, doorgaans van oesters en bestaan uit gekristalliseerd calciumcarbonaat.

Klein en stralend wit, parels zijn een symbool voor uiterste elegantie iets wat elke vrouw graag wil uitdragen. Het verhaal van parels gaat al eeuwen terug, zelfs al in het oude Rome waren ze een luxe aangezien alleen het patriciaat en de keizers eraan konden komen. Julius Caesar kwam in de 1e eeuw voor Christus met een wet volgens welke het verboden werd voor mensen uit de lagere klassen om parels te hebben. In 1908 was het de Chinees Kokichi Mikimoto, in de rest van de wereld bekend als de "parekoning" die startte met het kweken van deze prachtige stenen.

Advertisement

Uiterlijk, vorm en kleur van natuurlijke parels

Uiterlijk, vorm en kleur van natuurlijke parels

Pixabay

Elke parel op zich kan van vorm verschillen al is hij doorgaans rond. Deze waardevolle steen kan echter ook asymmetrisch zijn, een ovale vorm krijgen of druppelvormig worden, dat gaat helemaal vanzelf. De kleur kan vele schakeringen kennen die variëren van wit tot roze tot paarsachtig met een effect dat naar de naam "paarlemoer" luistert.

Het uiterlijk, de vorm en kleur zijn afhankelijk van de herkomst en zijn bepalend voor de verkoopprijs. Zuidzeeparels bijvoorbeeld zijn de grootste op de markt en kunnen wel een doorsnede van 20 millimeter hebben, maar de Akoya oftewel zoutwaterparels zijn absoluut het duurst en kennen ze een kweekperiode van 3 tot 8 maanden.

Nu we het hebben gehad over deze prachtige steen en waar het ooit allemaal begon, gaan we nu kijken of het mogelijk is parels uit de natuur te onderscheiden van kunstparels. Op het eerste oog lijken ze misschien identiek, maar ook zonder expert is een onderscheid kunnen maken mogelijk.

Echte parels of neppe? Hoe je ze uit elkaar kan houden en hoe je ze kan leren herkennen

Echte parels of neppe? Hoe je ze uit elkaar kan houden en hoe je ze kan leren herkennen

Pexels

Even het garantiecertificaat wat bij de parels komt daargelaten, er zijn enkele trucs waarmee je kunt achterhalen of het om authentieke producten gaat:

  • Tandentest:door voorzichtig de parel over je snijtanden te schuren kan je ontdekken hoe het echt zit. Als je voelt dat ze grof of zanderig zijn dan is het zeer waarschijnlijk dat de edelsteen echt is. Is hij echter glad dan wil dat zeggen dat hij nep is.
  • Temperatuur:een echte parel is altijd koud wanneer je hem aanraakt, zeker als hij al lang niet gebruikt is.
  • Vorm:ondanks dat sommige parels perfect rond kunnen zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat parels nauwelijks imperfecties hebben. Een rond, perfect symmetrisch product is echt heel zeldzaam en kost een fortuin. Alle andere producten zijn beslist nep.
  • Rand:in geval van halskettingen oorbellen of sieraden let op het randje van het gaatje. Als dit randje geraffineerd en schoon is dan zijn de parels echt, maar als je restjes plastic of glas ziet dan betreft het een niet-natuurlijk product.

Let op deze details want dit hoort bij echte parels

Let op deze details want dit hoort bij echte parels

Pixabay

  • Tegen elkaar schuren:parels langs elkaar schuren is nog zo'n interessante truc. Bij echte parels ontstaat hierna slijtage die niet plaatsvindt bij nepparels, die gewoon langs elkaar blijven glijden langs elkaar zonder dat ze worden tegengehouden.
  • Gewicht:controleer het gewicht van de parels en onthoud dat echte parels zwaarder zijn dan neppe parels, deze zijn juist extreem licht.
  • Glans:zoals gezegd is geen enkele parel perfect en geldt dat ook voor hoe wit hij is, en vaak zitten er op sommige plekken imperfecties. Nepparels daarentegen zijn helemaal helder, als ze er zo uitzien moet je meteen op je hoede zijn.

Door deze strategieën te hanteren en al deze onderdelen na te lopen moet er wel heel wat geks gebeuren dat gaat worden opgelicht tijdens een aankoop. Maar sommige neppe parels zijn zo goed gemaakt dat je erin kan trappen. In geval van twijfel wend je je beter tot een juwelier om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. Wist jij al hoe je een echte parel van een neppe moet onderscheiden?

Source:
Advertisement