In Frankrijk bestaat dit vreemde verkeersbord: maar weinigen kunnen de betekenis ervan raden

Janine image
door Janine

05 Mei 2024

Frans verkeersbord met een hand die drie pijlen vasthoudt
Advertisement

Sommige verkeersborden zijn niet meteen herkenbaar en kunnen op het eerste gezicht onbegrijpelijk lijken: dit is er zo één, die Franse automobilisten vandaag de dag nog steeds in verwarring brengt. Maar wat is de betekenis ervan?

Advertisement

Het "mysterieuze" Franse verkeersbord

Freepik

In alle delen van de wereld is het mogelijk om verkeersborden tegen te komen die je in eerste instantie perplex doen staan. Terwijl de borden er meestal eenvoudig en duidelijk uitzien, juist om geen ruimte te laten voor ingewikkelde interpretaties, gebeurt in sommige gevallen het tegenovergestelde, waarbij bestuurders in de war raken door nogal “mysterieuze” symbolen en tekeningen.

Een van deze gevallen is te vinden in Frankrijk: of je nu een Frans staatsburger bent of een toerist die besloten heeft een auto te huren om het land op eigen houtje te bezoeken, het kan gebeuren dat je een bord tegenkomt dat er onduidelijk uitziet. Hoewel er altijd nieuwe verkeersborden zijn die je moet leren herkennen, is dit bord zeker niet nieuw, maar het blijft twijfels oproepen bij degenen die het al jaren observeren.

Advertisement

Ideografisch signaal van de hand met drie pijlen: de betekenis

Ideogram van het Franse verkeersbord ID2, reproductie van een officiële tekst gepubliceerd in het Journal officiel de la République française

Journal officiel de la République française-Roulex 45/Wikimedia commons - Public domain

Het is een zwarte hand die naar beneden wijst, waarvan de vingers drie pijlen van dezelfde kleur vasthouden die naar beneden wijzen, maar in drie verschillende richtingen: de eerste naar links, de tweede naar het midden en de derde naar rechts. Dit is geen teken dat je elke dag ziet, maar de Fransen zijn er inmiddels wel aan gewend. De meesten zijn echter nog steeds niet zeker van de betekenis: kun jij raden wat dit verkeersbord eigenlijk voorstelt?

In Frankrijk valt het onder de categorie van de ideografische borden en de naam is ID24. Het verscheen voor het eerst in 2002 en staat voor iets specifieks en heel eenvoudigs: het geeft de aanwezigheid van een recyclingcentrum aan. De kleur kan ook anders zijn, met een wit ontwerp op een groene achtergrond. Sinds 2002 kunnen richtingaanwijzingen op Franse verkeersborden worden uitgevoerd met pictogrammen, waarvan de ideogrammen altijd links van de borden en vóór de richtingaanwijzingen worden geplaatst. Ze bevinden zich buiten de stedelijke centra - daarom worden ze niet zo vaak gezien - en zijn gecodeerd met de aanduiding ID.

De ID24 gaat vergezeld van de woorden "recyclingcentrum", maar door alleen naar het ideogram te kijken zou het bijna onmogelijk zijn om de betekenis ervan te raden. Momenteel zijn er in Frankrijk ongeveer 38 wegideogrammen en dit is niet het enige dat onduidelijk lijkt. Sommige hiervan zijn slechts tijdelijk, zoals tijdens grote culturele of sportevenementen, en worden vervolgens verwijderd zodra ze geen nut meer hebben.

Advertisement