Waardevolle “schat” van Einstein gevonden in een oud Frans museum na maanden van onderzoek

Janine image
door Janine

05 Mei 2024

Albert Einstein tijdens een conferentie in Wenen in 1921
Advertisement

Een kostbare experimentele “schat” van Albert Einstein is ontdekt in een oud Frans museum. Laten we samen kijken wat het is.

Einsteins enige experiment ontdekt in het Ampère Museum

In een van de oudste wetenschappelijke musea van Frankrijk, het Ampère Museum in Poleymieux-au-Mont-d'Or, vlakbij Lyon, is het enige experiment van Einstein gevonden: de Einstein-de Haas. Een uitzonderlijke ontdekking, mogelijk gemaakt door het onderzoek van Alfonso San Miguel van het Institut Lumière Matière en Bernard Pallandre, een vrijwillige curator van het museum.

De uitzonderlijke vondst werd gepubliceerd in Europhysics News en illustreert de enige versie van het complete experiment waarmee het natuurkundig genie en Nobelprijswinnaar samen met de Nederlandse natuurkundige Wander de Haas het bestaan van Ampère's moleculaire stromen kon aantonen. Het was een cruciaal moment, een keerpunt in het universum van de natuurkunde en haar geschiedenis: het experiment maakte het mogelijk om magnetische verschijnselen te begrijpen en om de in een baan om de aarde draaiende elektronen op een praktisch niveau te bevestigen door de observatie van de zichtbare oscillerende beweging.

Einstein was eraan gewend zijn ideeën op theoretisch niveau te formuleren, maar hij had zijn eerste en enige experimentele inspanningen op deze kostbare ontdekking geconcentreerd.

Advertisement

Experiment met ronddraaiende elektronen van Einstein in 1915

Schematische voorstelling van het Einstein-de Haas-experiment en apparaat, gevonden in het museum

Alfonso San Miguel / Bernard Pallandre - Europhysics News

San Miguel, die ook voorzitter is van de Société des Amis d'André-Marie Ampère, de vereniging die het museum sinds de oprichting in 1931 beheert, had vele maanden nodig om tot deze ongelooflijke ontdekking te komen. Samen met Pallandre slaagde hij erin het experiment te lokaliseren en de authenticiteit ervan vast te stellen door verschillende teksten en documenten te bestuderen. De spoel die Einstein in 1915 gebruikte, was in de jaren vijftig door mevrouw de Haas aan het museum geschonken.

Het artefact ziet er nogal delicaat, maar zeker ingenieus uit en toont de baanbeweging van elektronen. "We vonden oude documenten die erop wezen dat mevrouw de Haas, die ook natuurkundige was, ons een originele versie van het beroemde Einstein-de Haas-experiment had gegeven, het enige experiment waarover Einstein, die grote theoreticus, had gepubliceerd”, zei Alfonso San Miguel.

Na lang zoeken werd het experiment dus gevonden in de reserves van het museum: het was nooit geïnventariseerd en het duurde nog een paar maanden om de authenticiteit ervan te garanderen "en om er zeker van te zijn dat we de enige complete kopie hadden gevonden van het enige experiment dat Einstein had getest en waarover hij had gepubliceerd."

De spoel van Einstein is nu voor het publiek tentoongesteld

Ferdinand Schmutzer / Adam Cuerden - Wikimedia commons - Public domain

Het is een onbetaalbare “schat” voor het wetenschappelijk erfgoed van de mensheid, een brug tussen het verleden en het heden die opduikt tussen de “verloren” voorwerpen in de coulissen van het oude museum en die lang op zich heeft laten wachten voordat het werd ontdekt.

Nu wordt het experimentele apparaat, de enige complete en originele versie, tentoongesteld zodat het museumpubliek het zeldzame experiment kan bewonderen dat het mogelijk maakte om magnetische verschijnselen en ronddraaiende elektronen te begrijpen. Een zeer belangrijk stuk van Einsteins nalatenschap is toegevoegd aan de verzameling moderne natuurkunde.

Advertisement