Zwarte puntjes op autoruiten zijn essentieel: hier dienen ze voor

Janine image
door Janine

27 Mei 2024

De structurele functie van de zwarte stippen op autoruiten begint al bij de montage
Advertisement

Auto's zijn een concentratie van technologie in dienst van prestaties, comfort en veiligheid, zelfs in de details die we vaak geneigd zijn te negeren. Een van de meest merkwaardige voorbeelden van dat laatste zijn de zwarte puntjes op de voorruit van auto's, ook wel frit genoemd. Ze zitten op alle auto's en zijn voor veel bestuurders een mysterie. In dit artikel zullen we zien waar ze voor dienen en waarom ze deze vorm hebben.

Advertisement

Waar dienen de zwarte stippen op de voorruit van auto's voor?

Unsplash

Op het eerste gezicht lijken ze iets eenvoudig esthetisch, maar de zwarte stippen op de voorruit zijn niet zomaar een toevoeging aan het design van een auto. Integendeel, we kunnen wel zeggen dat esthetiek de minste van hun functies is. In feite spelen frits ook een technische en structurele rol tijdens het fabricage- en assemblageproces van het voertuig, en daarna. Laten we met dat laatste beginnen:

  • Aan de ene kant wordt de voorruit op het frame van de auto gemonteerd met urethaanlijm, maar deze kan beschadigd raken door ultraviolette straling. De frits, samen met de zwarte band rond de voorruit, beschermen de urethaanlijm tegen UV-stralen.
  • Aan de andere kant verbeteren de zwarte stippen op de voorruit de hechting aan het frame in geval van een ongeluk, waardoor ze bijdragen aan de algemene veiligheid van auto's.

Maar de frits zijn belangrijk, zoals we al zeiden, vanaf het fabricage- en assemblageproces. Het glas waaruit de voorruit bestaat, wordt namelijk verhit om in de vorm van het frame te passen, een proces dat tot vervormingen kan leiden. De zwarte puntjes daarentegen zorgen voor een geleidelijke opwarming van het glas dankzij een betere warmteverdeling.

Advertisement

Er zijn ook andere zwarte stippen in auto's: waar zijn die voor?

Unsplash / Freepik

De zwarte stippen op autoruiten vervullen daarom drie belangrijke functies. Tijdens de fabricage beschermen ze het glas, tijdens normaal gebruik beschermen ze de urethaanlijm tegen UV-straling. Maar natuurlijk hebben frits ook een esthetische rol: ze vormen een vloeiende overgang van de zwarte rand naar het heldere glas en accentueren de contouren van de voorruit.

Op auto's is er echter ook een derde frit, een ander gebied met zwarte stippen min of meer ter hoogte van de achteruitkijkspiegel. De functie hiervan is niet echt structureel, maar dient om verblinding te voorkomen, vooral bij zonsopgang en zonsondergang.

De evolutie van zwarte stippen op autoruiten: veel meer dan een decoratie

Unsplash

Technisch gezien is de naam “frit” oftewel zwarte stippen op autoruiten deels een verkeerde benaming. De term verwijst naar de UV-bescherming die vanaf de jaren ’50 op auto's begon te verschijnen, een bescherming die na verloop van tijd zou leiden tot de zwarte stippen die we vandaag kennen. Terwijl de eerste auto's niets van dit alles hadden, kunnen we nu al tientallen jaren vertrouwen op dit onderdeel dat we allemaal zien als we rijden, maar vaak geneigd zijn te negeren.

Frits zijn dus niet zomaar zwarte stippen waarvan de toevoeging aan de voorruit wordt ingegeven door een esthetische keuze. Integendeel, ze spelen al een cruciale rol bij de constructie en assemblage van auto's en tijdens het rijden. Ze vertegenwoordigen ook een designelement van het voertuig en maken, vanuit een bepaald oogpunt, een verschil zonder al te opvallend te zijn.

Advertisement