Dit is de reden waarom de bubbels van mousserende wijn en champagne in een rij opstijgen: een onderzoek onthult dit

Janine image
door Janine

12 Mei 2024

De bubbels stijgen alleen bij champagne en mousserende wijn in een rechte lijn naar boven
Advertisement

Champagne en mousserende wijn zijn misschien wel de twee bekendste wijnen ter wereld, en niet alleen vanwege hun karakteristieke smaak. Ook vanuit esthetisch oogpunt vallen deze twee dranken op door hun bubbels, die een echt handelsmerk vertegenwoordigen. Zodra je de mousserende wijn of champagne in het glas giet zie je de bubbels onmiddellijk op een bijzonder ordelijke manier naar de oppervlakte stijgen. Maar waarom stijgen de bubbels van champagne en mousserende wijn in één rij? Laten we het samen ontdekken!

Advertisement

Hoe ontstaan ​​de bubbels van champagne en mousserende wijn?

Unsplash

We zeiden dat bubbels een van de karakteristieke elementen zijn van champagne en mousserende wijn, maar hoe worden ze gevormd? Om dit te begrijpen moeten we naar het productieproces van deze twee wijnen gaan: tijdens de tweede gisting spelen gisten en suikers een rol, waarbij alcohol en kooldioxide worden gegenereerd. De gisten zetten de suikers om in alcohol en koolzuur. 

Zodra de wijn wordt geopend en in een glas wordt gegoten, treedt het fenomeen van perlage op. Dit is het omhoog komen van de bubbels naar de oppervlakte als resultaat van het vrijkomen van de koolstofdioxide die voorheen daarin opgesloten zat. Maar niets verklaart waarom deze stijging in één rechte lijn plaatsvindt.

Advertisement

Een onderzoek naar bubbels van champagne en mousserende wijn

Pexels

Waar het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Brown Universiteit en de Universiteit van Toulouse, mee begon, was het verschil in de opkomst van de bubbels. Bij koolzuurhoudende dranken volgen deze over het algemeen geen rechte lijn, terwijl dat bij champagne en mousserende wijn wel het geval is. Maar hoe is dit mogelijk?

De onderzoekers besloten daarom de fysische en chemische eigenschappen van vloeistoffen en bubbels te meten met behulp van experimenten en computersimulaties. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Fluids en hebben, zoals je je kunt voorstellen, bijzonder belangrijke implicaties voor de vloeistofmechanica.

In feite zijn het precies de kiemplaatsen die ervoor zorgen dat de bubbels van champagne en mousserende wijn in één rij, in een rechte lijn, opstijgen. Dit creëren een stabiele keten voor de karakteristieke perlage, terwijl bij andere dranken de belletjes zijdelings bewegen.

Waarom stijgen de bubbels van champagne en mousserende wijn in een rij?

Unsplash

Zoals we hebben gezien stijgen de bubbels van champagne en mousserende wijn in een rij omhoog omdat ze stabiele ketens vormen, beginnend bij de kiemplaatsen. Dit proces wordt beïnvloed door twee belangrijke factoren:

Ten eerste de aanwezigheid van oppervlakte-actieve stofachtige verbindingen. Dit zijn verbindingen zoals de eiwitten die aanwezig zijn in champagne, die de spanning tussen vloeistof en bubbels verminderen, waardoor een geleidelijke verticale stijging wordt bevorderd.

Ten tweede de grootte van de bubbels. Hoe groter de bellen, hoe stabieler de ketens die ze vormen, wat leidt tot een opstijging in een rechte lijn.

De perlage van champagne of mousserende wijn is een fenomeen dat uiteindelijk de exclusiviteit van deze wijnen kenmerkt. Gegenereerd door het proces dat tot hun productie leidt, is het tegenwoordig een fenomeen geworden dat vanuit wetenschappelijk oogpunt moet worden bestudeerd en dat kan helpen bij het begrijpen van de vloeistofmechanica. We weten inmiddels dat er naast smaak en productie ook wetenschappelijke redenen zijn die champagne onderscheiden van andere dranken. En dat is geen kleinigheid.

Advertisement