Wie bepaalt of de benzineklep van de auto rechts of links zit?

Janine image
door Janine

17 December 2023

Wie bepaalt of de benzineklep van de auto rechts of links zit?
Advertisement

Het is je vast vaker overkomen dat je naar een benzinestation ging om te tanken en even na moest denken aan welke kant van je auto de benzineklep zich bevindt. Dit komt omdat niet alle voertuigen deze opening aan dezelfde kant hebben, maar wist je waar dat van afhangt?

Advertisement

Rechts of links: waarom dit onderscheid?

Rechts of links: waarom dit onderscheid?

Pexels

De plek van de tankdop van een auto wordt vooral beïnvloed door het land waarin een bepaald voertuig is geproduceerd, dat wil zeggen of het aan de rechter- of linkerkant van de weg rijdt.

Bij auto's gemaakt in Japan, waarbij links wordt gereden, is de tankdop bijvoorbeeld vaak aan de linkerkant van de auto geplaatst.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze trend geen vaste regel is. Autofabrikanten variëren de positie van de benzineklep vaak op basis van puur esthetische overwegingen of het ontwerp van het voertuig, met name wat betreft de configuratie van het onderstel dat de positie van de tank bepaalt.

Advertisement

Hoe weet ik of de brandstofdeur zich rechts of links bevindt?

Hoe weet ik of de brandstofdeur zich rechts of links bevindt?

Pexels

Als je bent vergeten de positie van de tankdop te controleren voordat je gaat rijden, hoef je je geen zorgen te maken: we onthullen een truc waarmee je deze situatie in één oogopslag kunt oplossen.

Kijk naar het dashboard, en vooral naar het waarschuwingslampje van het brandstofniveau: hier staat mogelijk een pijl naast het symbool van de benzinepomp die aangeeft aan welke kant de tankdop zich bevindt.

Dit is een zeer nuttige indicatie, vooral voor degenen die het hele jaar door meerdere auto's huren en mogelijk niet bekend zijn met de specifieke indeling van de deur van elke auto.

Bovendien is het interessant om te weten dat bij veel nieuwere automodellen de tankdop kan worden geopend met een kleine hendel bij de linkervoet van de bestuurder of via een knop in het passagierscompartiment. Wij raden je daarom aan dit aspect ook te controleren voordat je achter het stuur gaat zitten.

Waar bevindt de benzineklep zich bij klassieke auto's?

Waar bevindt de benzineklep zich bij klassieke auto's?

Pexels

Vroeger was de configuratie van auto’s wat betreft het tanken uniformer dan tegenwoordig. In feite hadden de meeste voertuigen het toegangspunt voor het tanken achter de kentekenplaat, aan de achterkant.

Deze opstelling maakte ambidexter tanken mogelijk, dat wil zeggen ongeacht de kant van de brandstofpomp. Bovendien werd deze configuratie als esthetisch aantrekkelijk beschouwd, omdat de tankdop onopvallend in het algehele design van het voertuig zelf werd geïntegreerd.

Al snel werd echter duidelijk dat deze bepaling het risico op brand bij verkeersongevallen vergroot, vooral bij kop-staartbotsingen. Als gevolg hiervan werd in veel landen verklaard dat het niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften en begonnen autofabrikanten de tank aan de rechter- of linkerkant van hun auto's te plaatsen.

Advertisement