Je bent niet de enige: veel mensen houden van de geur van benzine, en om dezelfde reden

Janine image
door Janine

18 Februari 2024

Je bent niet de enige: veel mensen houden van de geur van benzine, en om dezelfde reden
Advertisement

Tanken is voor sommige mensen een nogal stressvolle ervaring. Afhankelijk van het tijdstip van de dag kunnen er rijen staan bij het tankstation, er kunnen prijsverhogingen zijn geweest, enzovoort. Er is echter één positief aspect: de vertrouwde geur van benzine die de lucht vult zodra het tanken begint. Het is geen toeval dat veel mensen dit fascinerend vinden, maar waarom?

Advertisement

De chemie achter benzine... en de geur ervan

De chemie achter benzine... en de geur ervan

Freepik

Voordat we begrijpen waarom veel mensen de geur van benzine waarderen, moeten we begrijpen wat het is. De karakteristieke geur van benzine wordt namelijk veroorzaakt door benzeen, een kleurloze vloeistof die licht ontvlambaar is en herkenbaar aan de geur. Technisch gezien maakt benzeen slechts 1% uit van het volume van benzine, maar toch heeft het een zeer herkenbare geur voor ons, die de aanwezigheid ervan zelfs in lage concentraties detecteren.

Bovendien begint de geschiedenis van benzeen in onze samenleving ruim vóór de auto. Al in de negentiende eeuw werd het gebruikt als additief voor aftershave of als oplosmiddel om koffie cafeïnevrij te maken. Tegenwoordig weten we veel meer over deze stof, het gevaar dat deze met zich meebrengt voor de gezondheid en de toepassingen die absoluut moeten worden vermeden. Toch is het er altijd, onderdeel van de benzine, en met een ongelooflijk karakteristieke geur.

Advertisement

Geur van benzine en nostalgie: het Proust-syndroom

Geur van benzine en nostalgie: het Proust-syndroom

Freepik

De eerste reden waarom sommige mensen van de geur van benzine houden, lijkt niets te maken te hebben met de geur zelf. Het is in feite Proust-syndroom, de Franse schrijver die beroemd is om de passage waarin hij herinneringen aan het verleden oproept door middel van een simpele smaak of geur. Hetzelfde effect zou ook aanwezig zijn bij de geur van benzine, die bij sommige mensen een soort nostalgie zou opwekken die gekoppeld is aan hun herinneringen. Geur en herinneringen zijn namelijk sterk gecorreleerd, en niet alleen omdat Proust erover schreef.

Geuren kunnen jeugdherinneringen oproepen, belangrijke momenten waarvan de herinnering een gevoel van aangename nostalgie veroorzaakt. En dit is precies wat er volgens een theorie gebeurt als we benzine ruiken op het moment dat we tanken. Maar dat is niet de enige verklaring.

Benzinegeur en beloning: de mesolimbische route

Benzinegeur en beloning: de mesolimbische route

Pexels

De tweede theorie heeft te maken met onze hersenen en dopamine. De geur van benzeen en andere koolwaterstoffen kan ons een tijdelijk gevoel van euforie geven, door wat de mesolimbische route wordt genoemd. Dit is een beloningssysteem dat leidt tot het vrijkomen van dopamine, het plezier- en beloningshormoon. Bovendien heeft benzeen, in tegenstelling tot andere geuren zoals koekjes, een onderdrukkend effect op het zenuwstelsel: het zorgt er in de praktijk voor dat we ons high voelen.

Zoals we al zeiden, kan het ruiken van benzine negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid: het is één ding om het één keer per ongeluk te doen, maar het is iets anders om het regelmatig te doen. Aan de andere kant, hoewel de geur van benzine gelukkige momenten kan oproepen of de afgifte van dopamine kan stimuleren, is het goed om het te beperken tot het korte moment van tanken. En dan aan iets anders te gaan ruiken.

Advertisement