De merkwaardige regels van Parijs die je niet verwacht: leer ze uit je hoofd als je ze wilt kennen

Janine image
door Janine

06 Oktober 2023

De merkwaardige regels van Parijs die je niet verwacht: leer ze uit je hoofd als je ze wilt kennen
Advertisement

Minstens één keer in je leven is het absoluut noodzakelijk om Parijs, in Frankrijk, te bezoeken. Als je niet het geluk hebt geboren te zijn op deze prachtige plek in de wereld, kun je het altijd nog ontdekken met een onvergetelijke reis, maar opgelet: het kan zijn dat je bepaalde regels en verboden niet kent, die elders misschien ongebruikelijk lijken, maar waar je rekening mee moet maken als je besluit het te bezoeken!

Parijs, de beroemde Franse hoofdstad, heeft veel te bieden

Parijs, de beroemde Franse hoofdstad, heeft veel te bieden

Pixabay

Parijs is Parijs: de Franse hoofdstad staat bekend als de Lichtstad en heeft veel te bieden aan zowel haar burgers als gelukkige bezoekers. Het is een van de meest romantische bestemmingen ter wereld en staat bekend om zowel zijn artistieke en gastronomische waarde, zijn mode en cultuur. Een van de belangrijkste werken uit de kunstgeschiedenis wordt hier tentoongesteld, in het Louvre: we hebben het natuurlijk over de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, maar ook de beroemde Eiffeltoren, de Notre Dame kathedraal of de Arc de Triomphe mogen we niet vergeten.

Als je echter op dieet wilt gaan, is Parijs niet de plek voor jou: de heerlijke croissants en smakelijke baguettes zullen je weerstand op de proef stellen! Als je de stad met de metro wilt bezoeken, moet je enkele regels in gedachten houden die je in andere delen van de wereld misschien niet tegenkomt. Parijs is in alles uniek en daar horen ook de regels bij die gerespecteerd moeten worden: als je niet het risico wilt lopen berispt te worden, zorg er dan voor dat je de verboden kent die we je gaan vertellen voordat je vertrekt.

Deze regels hebben hun wortels in lokale tradities, verouderde en vergeten verdragen en administratieve besluiten en zijn in sommige gevallen de oorzaak van de streken van gekozen functionarissen.

Advertisement

De merkwaardige regels van Parijs: dit zijn ze

De merkwaardige regels van Parijs: dit zijn ze

Pixabay

  • De Eiffeltoren 's nachts fotograferen: de 20.000 lampen die de nachtelijke verlichting van het bouwwerk vormen, worden beschouwd als een artistiek werk en vallen als zodanig onder het auteursrecht. Dit betekent dat het auteursrecht fotografie en gebruik voor commerciële doeleinden verbiedt.
  • Vuilnisbakken: in Parijs worden deze voorwerpen als een dodelijk wapen beschouwd. Je leest het goed. Deze containers kunnen illegale afvalverwijdering verbergen of gevaarlijke voorwerpen bevatten.
  • Niet kussen op het station: het lijkt erop dat vroeger, wanneer verliefde mensen op het station afscheid moesten nemen, het vertrek van treinen hinderden, omdat ze moeilijk van elkaar konden scheiden. Om deze reden zijn uitingen van genegenheid nabij de perrons verboden, om het vertrek van de treinen op de vastgestelde tijd te garanderen.
  • Je varken Napoleon noemen: In Parijs is het ten strengste verboden om je varken Napoleon te noemen. Deze bepaling is bedacht met als doel het imago van de keizer in stand te houden, aangezien dit dier een negatieve connotatie heeft in de collectieve verbeelding en wordt geassocieerd met dingen als afval en vuil.
  • Radio: een van de meest ongebruikelijke regels in Parijs is die welke wordt opgelegd aan radiostations, waarvan de omroeporganisaties tussen 8.00 en 20.00 uur worden uitgenodigd om 70% Franse muziek uit te zenden. Dit is een keuze uit 1994 en die niet goed past bij moderne consumptiemodellen in de muziekwereld, waar online platforms de macht hebben overgenomen.

De merkwaardige regels van Parijs die je niet verwacht

De merkwaardige regels van Parijs die je niet verwacht

Pixabay

  • Alcohol: volgens een decreet zijn alcoholische dranken niet toegestaan ​​op de werkvloer in Parijs. Dit omvat echter enkele uitzonderingen, waaronder bier, cider en wijn (die in Frankrijk worden geproduceerd).
  • Foto's van de politie: het is ten strengste verboden om de agenten of hun vervoermiddelen te fotograferen.
  • Arresteren van een burger: volgens artikel 73 heeft een normale burger de macht om een ​​ander te arresteren als hij door de politie wordt beschouwd als een gezochte persoon.
  • Stemmen op een overleden kandidaat: als iemand overlijdt, maar er zijn verkiezingen in aantocht en burgers hebben al hun stem uitgebracht, dan kan dit niet geannuleerd worden.
  • Hangsloten op bruggen: ook al wordt het gezien als een romantisch gebaar en wordt Parijs beschouwd als de stad van de liefde bij uitstek, het plaatsen van hangsloten op bruggen is verboden. Men stelt dat ze de visie belemmeren van een panorama dat UNESCO als werelderfgoed heeft geclassificeerd.

Niet alleen Parijs: ook andere Franse steden hebben merkwaardige regels

Niet alleen Parijs: ook andere Franse steden hebben merkwaardige regels

Pexels

Frankrijk heeft nog andere merkwaardige regels, zoals die welke de aanwezigheid van UFO’s verbiedt. In 1954 verbood een document vliegende schotels om boven de stad Châteauneuf-du-Pape te vliegen, waar vermeende waarnemingen waren gemeld. De burgemeester besloot deze beslissing te nemen om de groeiende paniek onder de burgers te verlichten, door een verordening te ondertekenen volgens welke UFO's niet in hun gebied mochten landen. Bovendien werden muggen in 2018 verboden in Briollay, Maine-et-Loire, nadat burgemeester André Marchand hen de toegang tot de stad had verboden. In hetzelfde jaar besloot de burgemeester in Challans, in de Vendée, na een nogal stormachtige periode de regen te verbieden.

Kortom, elk land heeft zijn eigen normen en regels die sommigen misschien ongebruikelijk vinden, maar elk deel van de wereld is een bezoek waard, en dit geldt vooral als het gaat om Frankrijk en zijn fascinerende hoofdstad Parijs.

Heb jij de Lichtstad ooit bezocht?

Advertisement