De fout die we allemaal maken met het vergiet en die absoluut vermeden moet worden

Janine image
door Janine

27 Juni 2023

De fout die we allemaal maken met het vergiet en die absoluut vermeden moet worden
Advertisement

Elk keukengerei heeft zijn specifieke gebruik, dat we allemaal - of bijna - weten. Het mes is om te snijden, de borden om van te eten, de glazen om drankjes in te schenken, de blender om ingrediënten fijn te maken en te mixen, enzovoort. En hoe zit het met het vergiet? Eenvoudig, het wordt gebruikt om overtollig water te verwijderen na het koken van fusilli, spaghetti, penne of wat we maar hebben gekozen. Het gebruik ervan is gemakkelijk en duidelijk, maar wat als we je vertellen dat de manier waarop het wordt gebruikt niet de juiste is? Laten we samen kijken hoe het daadwerkelijk moet worden gebruikt.

via The Kitchn

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Om een ​​optimaal resultaat in de keuken te bereiken, moet dit keukengerei op een bepaalde manier gebruikt worden. Er zijn enkele handige trucs die we ons nooit hadden voorgesteld en die we nu samen zullen zien. Het vergiet is een onmisbaar hulpmiddel in de keuken, waarvan de functie, zoals we al zeiden, is om overtollig water en vloeistoffen uit voedsel te verwijderen na het koken, maar ook om groenten zoals sla te wassen.

Maar hoe kies je het volgens je behoeften? Er zijn verschillende soorten te koop, gaande van de vorm, die een mand of vouwbaar kan zijn, tot het materiaal waarvan het is gemaakt. Bij het kiezen van de aankoop is het belangrijk om de grootte van de gaten te evalueren, die, als ze te groot zijn, komt de pasta er bij het afgieten uit. Omgekeerd, als ze te klein zijn, kan het moeilijk zijn om het overtollige water kwijt te raken. Bovendien moeten de afmetingen worden beoordeeld op basis van de capaciteit van de gerechten die we gewoonlijk bereiden.

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Als je eenmaal het juiste keukengerei mee naar huis hebt genomen, is het tijd om het juiste gebruik ervan te leren kennen. Allereerst moet het worden gewassen en afgedroogd om ervoor te zorgen dat voedselbesmetting wordt voorkomen. Nadat je de pasta erin hebt gegoten, laat je een beetje water in de pan staan: dat kan handig zijn om de saus door het eten te mengen.

Bovendien beperkt het doel zich niet tot het verwijderen van restvloeistoffen, maar strekt het zich ook uit tot een bakje voor groenten of restjes die u de volgende dag kunt gebruiken. Nu komen we bij het juiste gebruik: wanneer de pasta de juiste kookfase heeft bereikt, moet deze snel worden uitgelekt en het water dat we in de pan hebben achtergelaten in een kopje doen. In deze fase vindt de fout plaats die bijna iedereen maakt: de pasta afspoelen onder koud water.

Pexels

Pexels

Dit elimineert in feite de enigszins plakkerige consistentie van het zetmeel dat zich op het oppervlak van de pasta bevindt, waardoor de saus beter wordt vastgehouden. Een andere veelgemaakte fout is om het vergiet in de gootsteen te plaatsen, een handeling die je moet vermijden: als de pasta niet langzaam wordt gegoten, loop je het risico deze te vullen met de overtollige hoeveelheid water. Als de gootsteen niet wordt gedesinfecteerd, komt de opgehoopte vloeistof terug in het vergiet, met het risico deze te besmetten en ons bloot te stellen aan mogelijke infecties.

Dit is echter niet de enige reden: het aan de kook gebrachte water is natuurlijk erg heet en als het door de leidingen zou stromen, kan het door de zeer hoge temperatuur schade aanrichten. Daarom is het altijd beter om ook het koude water te laten stromen om dit effect tegen te gaan. Het beste systeem is om het vergiet in de pan te plaatsen wanneer het water moet worden verwijderd en alles in de gootsteen te gieten.

Kende je deze fouten bij het gebruik van het vergiet?

Advertisement