Sommeliers bevelen aan om de kurk niet terug te plaatsen op een geopende fles

door Skip

30 Augustus 2023

Sommeliers bevelen aan om de kurk niet terug te plaatsen op een geopende fles
Advertisement

Heel vaak wordt wijn "de nectar van de goden genoemd" en is het een van de dranken die mensen het liefst op tafel zetten. Het kan uitstekend worden gebruikt in elke gelegenheid en kan je er op verschillende manieren van genieten, van vele soorten. Rood wit rosé met of zonder bubbels. Wijn is ideaal wanneer je aan iets lekkers en aangenaams wil nippen.

Veel mensen waarderen wijn, maar weinig mensen weten echter hoe je dat echt moet doen en hoe je het correct kan bewaren zodat de wijn en wat het te bieden heeft, behouden blijft. In dit artikel willen we verder gaan kijken wat de beste manier is, en dat de geopende flessen wijn niet de smaak verliezen zoals hij aanvankelijk was. Laten we eens kijken.

Advertisement

Open fles wijn? Nooit de kurk er weer op doen

Open fles wijn? Nooit de kurk er weer op doen

Wallpaperflare

Wijn is een van de meest geconsumeerde en ook een van de oudste dranken ter wereld. Er zijn mensen die je kenners kunt noemen die een godsvermogen zouden investeren om de beste wijn te proeven en kennis te maken met zeldzame wijnen. De beroemde "nectar" is ideaal bij elk gerecht, maar ook geschikt als aperitief, om mee te proosten op een leuk event. Om hem zo goed mogelijk te kunnen proeven moet je eerst weten hoe je hem moet bewaren: zowel gesloten als wanneer hij geopend is.

Het is een drank die een rijke geschiedenis en een schatkist vol aan tradities kent en die ook zeer delicaat is. Al van de miniemste verandering kan de balans van de wijn in negatieve zin verstoren. Een van de grootste vijanden waar wijn mee te maken heeft is zuurstof. Dit element, essentieel voor leven, is dat echter niet wanneer het in contact komt met wijn en moet je ervoor zorgen dat de twee elkaar zo min mogelijk "ontmoeten."

En hier kan dus een oude truc weer van pas komen die maar weinig mensen kennen.

Advertisement

Waarom een kurk terug op de fles doen geen goede gewoonte is...

Waarom een kurk terug op de fles doen geen goede gewoonte is...

Pexels

Wanneer je van goede wijn wilt genieten is het altijd goed om, als er nog wat in de fles zit, de kurk er niet op te doen. Met deze gewoonte verpest je de wijn helemaal en gaan de smaak en dat wat het lekker maakt erop achteruit. Wat te doen dus, dergelijke situaties te voorkomen?

Contact met lucht en de zuurstof die daar in zit doet de wijn geen goed, reden dus om flessen niet halfvol te laten. Wanneer een deel wijn de fles verlaat kan daar wat zuurstof voor in de plaats komen. En juist dit is slecht voor de achtergebleven wijn in de fles. Wat kan je doen?

Gebruik deze sommeliertruc...

Gebruik deze sommeliertruc...

Wallpaperflare

Om ervoor te zorgen dat wijn niet zijn smaak en karakter verliest moet je hem overgieten. Door een ander bewaarmedium te kiezen, indien mogelijk ook van glas, wijn is geen goede vriendjes met plastic, zet je een prima stap. Door dit te doen neemt wijn alle beschikbare ruimte in en is er geen ruimte meer voor zuurstof.

Deze manier van overgieten moet ovewegend worden gebruikt wanneer je nog een halve fles over hebt dus niet bijvoorbeeld na een glas al overgieten. De zuurstof die aanwezig is in deze situatie is minimaal en is het niet nodig om de wijn ergens anders in te doen.

Dit is dus de manier om je wijn te redden. Alleen door op deze details te letten kan je de kwaliteit en het lekkere van bewaren. Wist je dat?

Advertisement