Klop niet meer op watermeloenen: er is maar één manier om de juiste rijpe en zoete te kiezen

Janine image
door Janine

14 Juli 2023

Klop niet meer op watermeloenen: er is maar één manier om de juiste rijpe en zoete te kiezen
Advertisement

In de zomer mag watermeloen niet ontbreken op tafel: een vrucht die ons vergezelt aan het einde van een maaltijd of die de hoofdrolspeler is in lekkere tussendoortjes in de buitenlucht. Er zijn er die het ook in salades verwerken, een licht gerecht dat altijd de voorkeur heeft als de temperatuur stijgt. Er zijn mensen die hun tanden in een schijf zetten, mensen die liever een mes gebruiken om blokjes te maken, mensen die ook de zaden eten en mensen die ze nauwkeurig verwijderen.

Kortom, watermeloen leent zich voor vele toepassingen en manieren om gegeten te worden, maar om ervan te genieten moeten we allemaal een eerste probleem oplossen: hoe beslissen we welke watermeloen we nemen?

via healthline.com

Advertisement
pixabay

pixabay

Als we in de supermarkt zijn, liggen watermeloenen allemaal op elkaar gestapeld, wachtend om door de consument te worden opgepakt en mee naar huis te nemen. Niet iedereen neemt echter een meloen mee naar huis die rijp en zoet genoeg is: sommigen nemen een te rijpe en niet erg smakelijke watermeloen, anderen te waterig en weer anderen een niet erg sappige.

We zijn het er allemaal over eens hoe een goede watermeloen eruit moet zien: hij moet een mooie felrode kleur hebben, hij moet zoet en sappig zijn, maar niet overrijp.

Maar hoe bepaal je welke watermeloen perfect is?

Advertisement

De "klop"-methode

De "klop"-methode

publicdomainpictures.net

Als je je op de fruitafdeling van de supermarkt of groenteboer bevindt, zul je zeker degenen vinden die hun tijd besteden aan het "kloppen" op hele watermeloenen, wachtend op het juiste geluid. Kloppen is een wijdverbreide methode om zoete en rijpe watermeloenen te identificeren, maar vaak weten we niet genoeg over het geluid dat het oor moet bereiken, dus kiezen we voor een onsmakelijke watermeloen, ondanks de beste bedoelingen om de perfecte te kiezen.

Het geluid dat de "klop" moet veroorzaken is namelijk droog en intens, wat het idee geeft van een volle en stevige inhoud. Je moet echter een oor hebben om de verschillen in geluiden te onderscheiden, daarom is kloppen op watermeloenen niet de beste manier om de lekkerste te kiezen.

De juiste en waterdichte methode

De juiste en waterdichte methode

pixabay

De beste manier om een zoete en rijpe watermeloen mee naar huis te nemen, is door het gewicht te evalueren: de regel is dat de lekkerste vrucht de vrucht met het grootste gewicht is. Een hoger gewicht betekent namelijk dat de vrucht een grotere hoeveelheid water heeft kunnen opnemen en daardoor beter rijpt en al zijn zoete smaak kan ontwikkelen.

Om de missie van het kiezen van een goede watermeloen te voltooien, moet worden opgemerkt dat er geen deuken of littekens op de schil zitten. Deze vruchten worden vaak met kracht en weinig zorg in en uit voertuigen geladen en een te sterke impact kan het uitwendige oppervlak beschadigen en het inwendige vruchtvlees verslechteren, wat een negatieve invloed heeft op de smaak.

Tot slot de bekende gele vlek: je moet er zeker voor zorgen dat er een gele vlek op je watermeloen zit, in tegenstelling tot de rest van de groene schil. Deze plek verschijnt waar het fruit tijdens het rijpen op de grond rust. Een vlek met een intens gele, bijna oranje kleur, is een indicatie van een goede en perfect rijpe vrucht.

Samenvattend is het daarom noodzakelijk om het gewicht te vergelijken, de buitenkant van de watermeloen te evalueren en de gele vlek te observeren. Tot slot kun je ook op de watermeloen kloppen en constateren dat het geluid dat het terugstuurt het juiste is.

Advertisement