Het is mogelijk om niet verliefd te raken op de verkeerde persoon, je moet gewoon heel goed opletten

door Skip

08 September 2023

Het is mogelijk om niet verliefd te raken op de verkeerde persoon, je moet gewoon heel goed opletten
Advertisement

De liefde die je voor iemand anders kan voelen is waarschijnlijk een van de gevoelens die het grootste enthousiasme in je losmaakt en waardoor je je het verst kan laten meeslepen. Misschien is het daarom wel dat de teleurstelling zo pijn doet nadat het uit is of je bent afgewezen.

En toch jagen we om diezelfde reden ook de liefde na, ondanks dat je weet hoe liefde kan branden en je tot wanhoop kan drijven. Maar die wanhoop en dat branden gaat logisch gezien alleen op voor mensen die hun soulmate niet hebben gevonden. Misschien kunnen we door een diepere analyse van onszelf ontdekken wie we zijn en wie dus het meest geschikt zou zijn als geliefde. Laten we kijken of we samen tot enkele bruikbare inzichten kunnen komen.

Advertisement

Waarom we "de verkeerde" kiezen

Waarom we "de verkeerde" kiezen

Freepik - Not the actual photo

Hoe komt het dus dat we steeds in dezelfde fouten en dynamieken vervallen? Volgens relatiedeskundige Monica Wardenaar begint alles bij de manier waarop we als kind naar de wereld kijken. Het lijkt erop dat je vanaf je achtste een idee krijgt over wat aantrekkelijk is.

We gaan om ons heenkijken en we onderzoeken de sfeer waarin we leven, we nemen de emoties waar, bijvoorbeeld hoe mama kijkt, de manier waarop een oudere broer grapjes maakt, hoe lang papa is Dit zijn een klein aantal voorbeelden van "gegevens die we registreren" en die we vervolgens terug proberen te vinden in onze soulmate.

En hieruit zou dus het merendeel van de problemen voortkomen, met als resultaat dat je pijn ervaart in de liefde...

Advertisement

De eigenlijke "truc" is zelfkennis

De eigenlijke "truc" is zelfkennis

Freepik

Wij denken een idee te hebben van wat we prettig vinden. We geloven dat die dingen ook daadwerkelijk prettig zijn omdat we die in de band die we hebben met onze dierbaren net zo ervaren. Maar dit wil helemaal niet zeggen dit een weerspiegeling is van ons karakter! Dus we zouden eigenlijk volledig vrij moeten zijn van vooropgezette ideeën en de persoon van onze dromen ook niet moeten idealiseren. En als we dan toch verliefd worden op de verkeerde dan zou dat zo maar kunnen komen door dingen waarvan we "aangeleerd" hebben deze prettig te vinden.

Het zou van veel meer wijsheid betuigen als we probeerden te ontdekken wat we nou echt aangenaam vinden, waar we ons nou echt goed door voelen, welk gedrag we niet kunnen uitstaan en welk gedrag ons hart verwarmt. Het komt dus allemaal erop neer dat we moeten uitzoeken wat voor mensen we zijn en wat we nou echt van anderen willen, want alleen zo kunnen we alleen al aan de hand van hele kleine signalen de ideale persoon herkennen.

En als uiterlijke verschijning en presentatie sowieso een belangrijk onderdeel is voor velen, en dit is trouwens iets wat meteen in het oog springt, dus kunnen we ook proberen te kijken of we duidelijk kunnen krijgen welke kanten er aan iemands karakter zitten, door ons dus te baseren op wat diegene zegt, hoe diegene zich beweegt en nog veel meer.

Tot slot het streven is dus, en wat we je ook adviseren, is om open ervoor te staan om uit te gaan vinden wie er het beste bij jou zou passen, maar je gelijk niet impulsief in een relatie te storten waar je op basis van zorgvuldige analyse erachter komt dat dit niet een relatie is die je moet aangaan omdat het niet bij je past.

Advertisement