Psychologe legt uit wat het betekent om ontspannen naar misdaadverhalen te kijken: er is een precieze reden waarom

Janine image
door Janine

25 Juni 2023

Psychologe legt uit wat het betekent om ontspannen naar misdaadverhalen te kijken: er is een precieze reden waarom
Advertisement

Misdaadseries, beschikbaar op Netflix en op tv, kunnen een bepaald aantal kijkers intrigeren en prikkelen. De inhoud, nogal delicaat en wreed, kan de gevoeligheden van veel mensen beïnvloeden, die zich tijdens hun avonden op de bank liever aan andere genres wijden, zoals komedies of actiefilms. Maar waarom kijk je naar verhalen over echte misdaden? Een psycholoog gaf een weinig geruststellend antwoord.

via Mirror

Advertisement
Thema Bryant/Linkedin

Thema Bryant/Linkedin

Als je een fan bent van films en tv-series met een misdaadthema, heeft psychologe Thema Bryant geen goed nieuws voor je. De expert op het gebied van geestelijke gezondheid verklaarde namelijk tijdens haar deelname aan een podcast dat fans van dit genre ernstige psychische stoornissen kunnen hebben. Sprekend over hoe mensen kunnen genezen en zichzelf kunnen vinden na het ervaren van moeilijke momenten, legde Bryant uit dat degenen die graag ontspannen door naar gewelddadige inhoud te luisteren of te kijken, dit om een ​​specifieke reden zouden kunnen doen: het opgeroepen trauma zou hen bekend voorkomen.

"Als jouw idee om tot rust te komen voor het slapengaan het kijken naar drie afleveringen van een misdaadserie is, zou ik je willen aanmoedigen om na te denken over 'waarom is trauma rustgevend voor mij'? As het zo is, heb je misschien behoorlijk serieus advies nodig”, zei de expert. "Sommigen van ons zijn opgegroeid onder hoge stress, dus mensen verwarren rust met verveling. Om thuis te komen bij jezelf moet je op het ongemak leunen, anders voelt het vreemd aan."

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Uitspraken die onvermijdelijk een groot aantal kijkers raakten, die via sociale media op haar woorden reageerden. "Het leidt me af van de pijn die ik in mijn leven voel. Ik vind het niet leuk, het leidt alleen mijn woede om", schreef de een, terwijl een ander eraan toevoegde: "Trauma is niet ontspannend voor mij, het is de rechtvaardigheid die personages of echte mensen die ze vaak krijgen en die ik nog nooit in mijn leven heb gehad." Een andere gebruiker merkte op: "Dit is echt een schot in de roos. Ik keek vroeger zoveel misdaad op tv, maar nadat ik de afgelopen jaren hard aan mezelf heb gewerkt, kan ik er niet meer tegen."

Elizabeth Jeglic, klinisch psychologe en professor aan het John Jay College of Criminal Justice, in New York, legde uit waarom mensen die een trauma hebben overleefd, de inhoud van misdaad aantrekkelijk kunnen vinden. "Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot het bestuderen van de psychologie om zichzelf te begrijpen en zichzelf te genezen. Evenzo denk ik dat het waarschijnlijk is dat mensen met een voorgeschiedenis van trauma zich aangetrokken voelen tot echte misdaad om die traumatische situaties opnieuw te beleven in een veilige omgeving waar ze meer controle hebben."

Dus als je graag naar gewelddadige films en misdaadseries kijkt, moet je je er misschien wat meer in verdiepen. Wat denk jij ervan?

Source:
Advertisement