Optische illusie: als je naar deze afbeelding kijkt, lijkt het alsof je een man en een vrouw ziet, maar is dat ook zo?

Janine image
door Janine

11 Maart 2022

Optische illusie: als je naar deze afbeelding kijkt, lijkt het alsof je een man en een vrouw ziet, maar is dat ook zo?
Advertisement

De psychologie, om een ​​persoonlijk profiel op te stellen, kan meerdere instrumenten gebruiken: persoonlijkheidstests, gerichte vragenlijsten, verzameling van anamnestische gegevens, gepersonaliseerde oefeningen enzovoort. Onder de technieken die worden gebruikt om de psyche te bestuderen, zijn er ook de zogenaamde optische illusies, dat wil zeggen beelden die iets anders laten zien dan ze werkelijk zijn. Een perfect voorbeeld van het feit dat schijn bedriegt: aanvankelijk is het namelijk heel moeilijk om de ware essentie van de beelden vast te leggen, die, eenmaal zorgvuldig geanalyseerd, iets verrassends kunnen laten zien.

Zoals bijvoorbeeld de optische illusie op basis van geslachtsverschillen met - zo lijkt het - twee verschillende menselijke gezichten.

via Scientific American

Advertisement
ILLUSION OF THE YEAR

ILLUSION OF THE YEAR

De afbeelding is gemaakt door Richard Russell, een psychologieleraar aan de beroemde Harvard University

Als je er even naar kijkt, wat valt je dan het eerst op? Een man of een vrouw?

De afbeelding toont op het eerste gezicht twee verschillende gezichten: een man en een vrouw. Maar weten we zeker dat dit echt het geval is? Het lijkt van niet. Het gezicht dat we zien, ook al lijkt het niet zo, is hetzelfde.

De illusie ligt in feite in het feit dat het in werkelijkheid dezelfde persoon is. Het gezicht in kwestie heeft androgyne kenmerken, dat wil zeggen typisch voor zowel een man als een vrouw.

Hoe wordt deze optische illusie gerealiseerd?

Met behulp van enkele trucs. Door de originele foto iets aan te passen, mede dankzij de make-up applicatie, ontstond er een contrast waardoor de twee afbeeldingen van verschillende mensen leken te zijn.

Advertisement
Richard Russell

Richard Russell

Alleen de ogen zijn natuurlijk gelaten, zonder enige variatie op het origineel. Als je goed kijkt, kun je zien dat ze in beide afbeeldingen op precies dezelfde manier donker zijn. De linker foto, mannelijk, is meer "donker" gemaakt, terwijl de rechter, met vrouwelijke connotaties, lichter is gemaakt.

Door de twee afbeeldingen te vergelijken, worden de subtiele verschillen tussen de ogen en de lippen duidelijk dankzij het bestudeerde schaduwspel: dit effect wordt "simultaan contrast" genoemd en treedt op wanneer chromatische tonen die met elkaar worden gecombineerd, elkaar beïnvloeden, waardoor de perceptie van kleur wordt afgewisseld.

Wat vind je van deze merkwaardige en fascinerende optische illusie?

Advertisement