Een merkwaardige optische illusie: temidden van deze rechthoeken zijn 16 cirkels verborgen, zie jij ze?

Janine image
door Janine

17 Juli 2022

Een merkwaardige optische illusie: temidden van deze rechthoeken zijn 16 cirkels verborgen, zie jij ze?
Advertisement

Er zijn veel optische illusies op het internet en het is altijd leuk om te proberen een ervan op te lossen en je resultaten te vergelijken met die van andere gebruikers. Vandaag stellen we je een bijzondere voor, waar veel liefhebbers van het genre zich mee hebben beziggehouden: je kunt jezelf testen door deze reeks rechthoeken te observeren waartussen in werkelijkheid cirkels verborgen zijn.

via Cosmopolitan

Advertisement

Het is een uitvinding van Anthony Norcia, wetenschapper en psycholoog aan de Stanford University, die een reeks zwarte, grijze en witte lijnen creëerde waarvan de tinten de indruk wekken rechthoeken te observeren. Het zien van de hoekige geometrische figuren is heel eenvoudig, de complexiteit ligt in het kunnen identificeren van de 16 verborgen cirkels die, zelfs als het onmogelijk lijkt, er echt zijn.

Op het eerste gezicht vallen alleen de rechte lijnen op, horizontaal en verticaal geplaatst, dus volledig in contrast met de ronde figuren. Hoe is het mogelijk dat er cirkels zijn zonder gebogen lijnen?

Als je ze nog niet hebt kunnen zien, neem dan even de tijd om de tekening te observeren en probeer te denken dat niets is wat het lijkt, om verder te kijken dan de schijn en je niet te laten beïnvloeden door wat je oppervlakkig ziet. Je geest suggereert dat het onlogisch is om cirkels te onderscheiden, maar probeer verder te kijken.

Kun je ze nog steeds niet zien? Hier is de oplossing.

Advertisement
Twitter

Twitter

Om cirkels van rechthoeken te onderscheiden, moett je je op verticale lijnen focussen: deze truc lijkt handig te zijn om plotseling ronde figuren te laten verschijnen. Een andere handige suggestie is om de afbeeldingen te "kleuren" om ze van elkaar te onderscheiden, totdat je de mysterieuze cirkels vindt. Als je er één kunt vinden, zullen de anderen zonder enige moeite verschijnen.

Waarom is het zo moeilijk om de cirkels te kunnen zien? Een professor aan de universiteit van Sydney legde uit dat de oorzaak de neiging van onze hersenen is om objecten te identificeren op basis van wat we zien: als we kijken naar lijnen die samenkomen om rechthoeken te vormen, vullen de hersenen ze en dat zullen de figuren zijn die het resultaat zullen zijn.

"Voor de meeste mensen domineert  in eerste instantie de groepering van rechthoeken. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat rechthoeken (inclusief degene die we in deurpanelen zien) vaker voorkomen dan cirkels in onze dagelijkse omgeving en daarom geven de hersenen de voorkeur aan de groepering die rechthoekige vormen oplevert."

Wat vond je van deze optische illusie?

Advertisement