NASA publiceert ongelooflijke beelden van het universum en de zon zoals we ze nog nooit eerder hebben gezien

Janine image
door Janine

15 Juli 2022

NASA publiceert ongelooflijke beelden van het universum en de zon zoals we ze nog nooit eerder hebben gezien
Advertisement

De ruimte blijft ons verbazen en op 12 juli 2022 bezorgde het de NASA en de wereld een ongekend spektakel.

De James Webb Space Telescope (JWST) van NASA verbaasde astronomen en burgers met de eerste kleurenafbeeldingen. "De nieuwe details zullen ons begrip van hoe sterren evolueren en hun omgeving beïnvloeden, veranderen", schreef het ruimteagentschap rechtstreeks op Instagram.

In feite onthullen de nieuwe foto’s van de ruimte talloze sterren, sterrenstelsels en kleine details die niemand ooit eerder heeft gezien.

Tot nu toe kwamen dergelijke beelden alleen van ruimtetelescoop Hubble, die in 1990 in de baan van de aarde werd gelanceerd. Laten we al het nieuws in detail bekijken.

via NBC News

Hoewel NASA in het bezit was van ruimtebeelden van de Hubble-telescoop, die in 1990 in een baan om de aarde werd gelanceerd, onthullen de nieuwe foto’s van de JWST de compensatie van 25 jaar wachten en 10 miljard dollar uitgegeven door NASA voor zijn nieuwe observatorium.

Door de door Hubble en JSWT gedetecteerde beelden naast elkaar te plaatsen, is te zien hoe die van het nieuwe observatorium scherper en sterker zijn.

Bovendien toont JWST twee sterren in het midden van een nevel, terwijl Hubble er slechts één zag. Dit is de Zuidelijke Ringnevel, een ster die is geïmplodeerd en langzaam de lagen van zijn atmosfeer in opeenvolgende golven uitwerpt, waardoor steeds groter wordende gekleurde gasbellen worden gecreëerd. Wetenschappers waren zich bewust van de aanwezigheid van twee sterren, maar konden ze niet zien op de afbeeldingen.

De nieuwe afbeelding van JWST toont de stervende ster, rood gloeiend omdat hij omgeven is door stof, vlak naast zijn witte begeleidende ster.

Advertisement
NASA

NASA

NASA is bovendien geen onbekende in dit soort ontdekkingen. De uiterst moderne technologie van het Solar Dynamics Observatory (SDO) volgt, fotografeert en bestudeert de zon dan ook vanuit de ruimte. Dit observatiecentrum maakte prachtige beelden van een zonsverduistering op 29 juni 2022.

Dankzij de NASA SDO-missie, voor de documentatie van de Ruimte en de Zon, hebben we nu exclusieve beelden van onze ster.

Terwijl een afbeelding als deze wetenschappers kan helpen om naar de zon te kijken en meer te weten te komen over het magnetisme ervan, kan het hen ook helpen de optica van de telescoop zelf te begrijpen. Voor de rest van ons zijn deze beelden een kans om de pracht van ons zonnestelsel opnieuw te waarderen.

Wat vind je van deze nieuwe ontdekkingen?

Advertisement