Vreemde witte stenen gevonden op Mars: Perseverance heeft er duizenden gevonden

Janine image
door Janine

02 Mei 2024

Vreemde witte stenen gevonden op Mars: er zijn er duizenden
Advertisement

Mars is de planeet van het zonnestelsel die we het beste kennen, afgezien van de aarde. De afgelopen jaren is er een continue stroom informatie ontstaan ​​dankzij rovers als Curiosity, de quadcopter Ingenuity en de Perseverance rover. In het bijzonder leverde Perseverance ongelooflijke foto's op van het oppervlak van Mars en van enkele details, zoals stenen die wel erg lichtgekleurd waren. Wat kunnen ze zijn en vooral: zal het ooit mogelijk zijn om ze in het echt te bestuderen?

Advertisement

Vreemde stenen op het oppervlak van Mars: Perseverance heeft ze geïdentificeerd

Simulatie van Perseverance in actie op Mars

NASA/JPL

We weten allemaal dat Mars de rode planeet is, dankzij de ijzeroxiden die hem zijn karakteristieke kleur geven. Toch bevinden zich op het oppervlak duizenden lichtgekleurde stenen, verspreid over de krater Jezero, het gebied dat door Perseverance is bestudeerd. De kleur neigt bijna naar wit en de stenen lijken bijna op kiezelstenen, willekeurig verspreid over het oppervlak. Maar wat zijn ze precies?

Op dit moment is er niet veel bekend over de vreemde witte stenen op Mars, en er zijn verschillende wetenschappers die ze graag zouden willen analyseren om te begrijpen waar het om gaat. Vanuit dit oogpunt kan zelfs een beetje informatie helpen enkele geheimen van de rode planeet te onthullen. Op dit moment is uit de eerste analyses van Perseverance gebleken dat de stenen geen water of andere mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium en natrium bevatten. Dit is een indicatie die ons al in staat stelt te veronderstellen dat deze stenen werden verwarmd door lavastromen of werden aangetast door de inslag van asteroïden. Maar voor een vollediger antwoord moeten we misschien wachten.

Advertisement

De missie van Perseverance naar de rode planeet

NASA/JPL-Caltech

Zoals we al zeiden, was het mogelijk om veel gegevens te verzamelen, vooral dankzij de inspanningen van de Perseverance rover en de Ingenuity quadcopter. Nu is de missie Ingenuity helaas beëindigd vanwege een probleem met de vleugels van de quadcopter, na meer dan 70 vluchten. Perseverance heeft daarentegen ruim 20 kilometer afgelegd sinds zijn aankomst op Mars en heeft al meer dan de helft van de beschikbare buisjes voltooid om gesteentemonsters van Mars te verzamelen. Bovendien is de rover onlangs begonnen zich te verplaatsen naar de rand van de Jezero-krater, waar hij tot nu toe zijn verkenningen heeft uitgevoerd, waarbij hij daar ook de lichtgekleurde stenen heeft gevonden die van groot belang zijn voor astronomen.

Eenmaal vrijgegeven zal Perseverance oudere gesteenten kunnen bestuderen dan die aanwezig in de Jezero-krater, die ook biosignaturen kunnen bevatten, oftewel sporen van complexe moleculen of ingrediënten voor leven. Als het echter nodig is om enige tijd te wachten om deze informatie te verkrijgen, zal het onderzoek van de witte stenen op korte termijn niet mogelijk zijn. Alleen op aarde zullen wetenschappers de door Perseverance verzamelde monsters kunnen bestuderen en misschien een antwoord kunnen vinden.

De toekomst van de verkenning van Mars, beginnend bij de terugkeer naar de aarde

Landschap van Mars

NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Bij de terugkeer naar de aarde via het programma Mars Sample Return van NASA, zal Perseverance de verzamelde monsters terug naar onze planeet brengen. Als naar Mars gaan helemaal niet gemakkelijk is, is terugkeren naar de blauwe planeet zelfs nog moeilijker. Tot op heden, en ondanks de begrotingsproblemen waar NASA helaas altijd last van heeft gehad, bevindt de MSR zich nog in de voorbereidingsfase, maar zou binnenkort klaar kunnen zijn.

Als alles volgens plan verloopt, zal dit niet alleen de eerste “terugreis” zijn van de rode planeet naar de aarde. We zullen voor het eerst in de geschiedenis ook monsters van Mars-gesteente kunnen aanraken. En misschien begrijpen wat die witte stenen zijn, waarom ze op Mars waren en wat ze ons kunnen vertellen over een planeet die veel op de onze lijkt, maar ook heel verschillend.

Advertisement