Een groep wetenschappers wil de locatie van de aarde aan buitenaardse wezens onthullen, en dat is misschien geen goed idee

Janine image
door Janine

06 April 2022

Een groep wetenschappers wil de locatie van de aarde aan buitenaardse wezens onthullen, en dat is misschien geen goed idee
Advertisement

Wat is het eerste dat in je opkomt als het gaat om buitenaardse wezens? Het vooruitzicht om in contact te komen met wezens die onze planeet niet bevolken is fascinerend en verontrustend tegelijk. En al tientallen jaren zijn de vragen over dit onderwerp altijd dezelfde: zijn er echt buitenaardse vormen van leven? En zo ja, waar zijn ze en hoe zien ze eruit? Zouden ze met ons kunnen communiceren of zouden ze een gevaar kunnen vormen?

Allemaal vragen die de wetenschap zich elke dag stelt, en die ons meteen in een sfeer brengen die bijna op een sciencefictionfilm lijkt. Afgezien van fascinatie is er echter echt iets gedaan om met eventuele buitenaardse wezens te communiceren, en dat is precies waar we het met je over willen hebben. Onlangs is een in de ruimte gelanceerd bericht bijgewerkt, met ook informatie over de exacte positie van de aarde. Is dat goed of slecht? De wetenschap is hierover verdeeld: laten we eens kijken waarom.

via Arxiv

Pxhere

Pxhere

Het staat bekend als de Arecibo-boodschap en is een echte communicatie die de ruimte in wordt gestuurd door de radiotelescoop met dezelfde naam, die zich in Puerto Rico bevindt. Het doel? De aandacht trekken van buitenaardse levensvormen en hen informeren over onze aanwezigheid in de ruimte. Sinds de lancering in 1974 heeft de effectiviteit van de boodschap geleid tot veel discussies en verwarring in de wetenschappelijke gemeenschap.

Stephen Hawking, om maar een van de grootste autoriteiten van onze tijd op het gebied van astrofysica te citeren, waarschuwde voor de voortdurende zoektocht naar buitenaards leven die werd uitgevoerd. “Buitenaardse wezens zouden ons zelfs minder belangrijk kunnen vinden dan hoe wij bacteriën beschouwen - waarschuwde Hawking - als we naar de geschiedenis kijken, is het contact tussen mensen en organismen waarvan men denkt dat ze minder intelligent zijn vaak rampzalig, en de ontmoetingen tussen beschavingen met geavanceerde en primitieve technologieën zijn slecht verlopen voor de minder geavanceerde".

Advertisement
John Cairns/Wikimedia

John Cairns/Wikimedia

Sterke en gemotiveerde posities, maar die niet de gunst van de hele gemeenschap van wetenschappers genieten. Tot het punt dat, zonder rekening te houden met wat Hawking dacht, vandaag de oorspronkelijke boodschap van Arecibo is bijgewerkt en verrijkt met nieuwe informatie. Het project Beacon in the Galaxy (BITG), waarin een groep wetenschappers deze "update" heeft samengesteld, heeft wat bezorgdheid opgewekt.

Beelden van ons mensen, informatie over ons zonnestelsel, over het DNA, over het aardoppervlak en vooral over de exacte positie van de planeet in de ruimte: dit zijn de updates die door wetenschappers zijn uitgevoerd en verzonden - voornamelijk in binaire code - en beschikbaar zijn voor potentiële intelligenties ver van ons verwijderd. Ondanks de waarschuwingen van Hawking, zeiden de betrokken onderzoekers dat ze vol vertrouwen waren. "Zolang het contact wordt gelanceerd als een duidelijk teken van vrede - zei Jamilah Hah, onderdeel van het BITG-project - kunnen we aannemen dat het potentieel voor verrijking en ontdekking opweegt tegen de risico's".

Pxhere

Pxhere

"De woorden van Stephen Hawking zijn absoluut stimulerend en moeten worden gerespecteerd - zei hij nogmaals - maar mijn conclusie was dat elke soort die in staat is om onze boodschap te begrijpen en te interpreteren, even intelligent, zo niet intelligenter en wantrouwend tegenover ons zal zijn."

Zullen we ooit de aandacht kunnen trekken van mogelijke buitenaardse levensvormen? Deze vraag blijft, en totdat we antwoorden op die boodschap ontvangen, zal niemand weten of Hawking gelijk had of niet. Wat denk jij? Is het goed om al deze informatie in de ruimte te verspreiden?

Advertisement