Wat was er eerst, de kip of het ei? Wetenschappers zeggen dat ze eindelijk het antwoord hebben

Janine image
door Janine

21 Juli 2023

Wat was er eerst, de kip of het ei? Wetenschappers zeggen dat ze eindelijk het antwoord hebben
Advertisement

Er zijn vragen die de mensheid altijd hebben gekweld, die terugkeren en ons ertoe brengen na te denken alsof het echte constanten van alle tijden zijn. Want wie heeft zich nooit afgevraagd "wat was er eerst, de kip of het ei?"

Natuurlijk zijn we allemaal vroeg of laat geconfronteerd met deze problematische vraag, een bron van allerlei soorten hypothesen en speculaties, en stipt voorbestemd om zonder een exact en geverifieerd antwoord te blijven. Welnu: juist in het licht van dit alles zijn wetenschappers aan de slag gegaan om de vraag verder te bestuderen en blijkbaar zijn ze tot een oplossing gekomen. Laten we meer in detail bekijken wat het is.

via Nature Ecology & Evolution

Advertisement
Thegreenj/Wikimedia Commons

Thegreenj/Wikimedia Commons

Na zoveel jaren van het kip-ei-raadsel dat de hoofden van veel mensen in de war bracht, is een team van de School of Earth Sciences aan de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk druk bezig geweest en lijkt een resultaat te hebben bereikt.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution, en onderzocht 51 fossiele soorten en 29 levende soorten, en verdeelde ze vervolgens in eierleggenden - degenen die eieren leggen - en levendbarenden - degenen die levenden baren, zoals wij mensen.

Het is hier dat we de eerste overweging moeten maken: er wordt aangenomen dat de eerste eieren miljoenen en miljoenen jaren geleden zouden kunnen zijn gelegd door dinosaurussen, "voorouders" van kippen. Deze voorouders hebben ze misschien niet echt gelegd, maar waren mogelijk levendbarend, en het team van onderzoekers concentreerde zich precies op dit aspect.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als de reptielachtige voorouders van kippen levende dieren baarden zonder eieren te leggen, begint het antwoord aan de horizon te verschijnen: de kip zou vóór het ei zijn gekomen. De studie is duidelijk veel complexer dan we hebben voorgesteld, maar deze resultaten lijken een revolutie teweeg te hebben gebracht in veel concepten en gegevens die tot nu toe als vanzelfsprekend werden beschouwd.

Eén ding is zeker: deze analyses hebben kwesties aan het licht gebracht die veel verder gaan dan enige speculatie over het onderwerp die tot nu toe door wetenschappers of gewone mensen is gemaakt!

Interessant, nietwaar?

Advertisement