Onderzoekers creëren per ongeluk batterijen die een levenlang mee zouden kunnen gaan

door Skip

03 Juli 2022

Onderzoekers creëren per ongeluk batterijen die een levenlang mee zouden kunnen gaan
Advertisement

Als het over ontdekkingen, innovaties en onderzoeken gaat, dan zijn dingen die niet goed zijn helemaal geen goed nieuws. Een foute stap zetten of die verkeerd uitvoeren kan maanden van inspanning en werk tenietdoen. Niet in alle gevallen is een ongeluk nadelig voor je en dat weten deze chemici maar al te goed. zij hebben per ongeluk batterijen gemaakt die potentieel 400 keer langer mee kunnen gaan dan de batterijen die momenteel worden verkocht.

Door deze nieuwe vondst kan het zijn dat we niet meer te maken hoeven hebben met korte levensduur van batterijen in smartphones en laptops. De nieuwe technologie van de onderzoekers aan de Irvine-universiteit in Californië zou honderdduizenden laadbeurten mogelijk kunnen maken. 

via American Chemical Society

Advertisement
Wikimedia Commons/A7N8X

Wikimedia Commons/A7N8X

De batterij die bijna oneindig herlaadbaar is ontstond per ongeluk. We hebben het hier dan over ongeveer tweehonderdduizend mogelijke laadcycli met een veel langere duur. De basis van de batterij wordt gevormd door halfgeleide nanodraden. Deze bezitten ideale eigenschappen voor opslag en doorgave van elektriciteit. Ze zijn duizend keer dunner dan een mensenhaar en kunnen zo worden gepositioneerd dat een groot oppervlakte kan worden bedekt. Voordat deze toevallige ontdekking werd gedaan waren de nanodraden ontzettend fragiel en werkten ze niet meer op hun best na meermaals laden en ontladen.

Onderzoeker Mya Le Thai schoot iets geniaals te binnen, ze versterkte de nanodraden met mangaanoxide en omhulde die in een gel die lijkt op plexiglas.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

De onderzoekers zeggen niet met zekerheid te weten hoe het systeem eigenlijk werkt. "We hebben apparaten hun cyclus laten starten en beseften toen dat ze niet zouden gaan slijten, we snappen het mechanisme nog niet" aldus onderzoeksleider Reginald Penner van de Universiteit in Californië.

"Het is fantastisch, deze batterijen zijn na maximaal 7000 cycli op, terwijl deze hier al de 200 duizend voorbij is" vervolgt Penner.

Normale batterijen boeten aan efficiëntie in bij elke oplaadbeurt, maar tests hebben uitgewezen dat dit nieuwe systeem het veel langer kan uithouden en knap 5% procent van zijn capaciteit verliest.

Nu zegt het team er wel bij dat het ontworpen systeem in feite nu nog geen batterij is en het daarom niet bewezen is dat hij de dezelfde efficiëntie behoudt wanneer hij kleiner wordt gemaakt om in iets te passen dat in smartphones en pc's gaat. Even los gezien van dit alles is de weg richting duurzame batterijen door dit gelukje nu wel open.

Wat vind jij ervan?    

Advertisement