Een unieke en perfect bewaard gebleven trouwwagen werd ontdekt in Pompeii: hij stond op het punt gestolen te worden

Janine image
door Janine

07 Maart 2021

Een unieke en perfect bewaard gebleven trouwwagen werd ontdekt in Pompeii: hij stond op het punt gestolen te worden
Advertisement

De archeologische site Pompeii blijft de hele mensheid verrassingen en wonderen bezorgen. Het is in feite niet de eerste keer dat er over de plaats waar de oude Romeinse stad werd begraven door de rampzalige uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, werd gesproken over nieuwe, emotionerende ontdekkingen.

We hebben het over een ongelooflijke ceremoniële wagen, die onder de aandacht kwam van archeologen na een verijdelde poging tot diefstal in een villa in Pompeii. Precies: een sensationele ontdekking was het resultaat van een potentieel zeer ernstige gebeurtenis, een nooit eerder gezien object dat een nieuwe, zeer kostbare getuigenis is van een magische plek, die honderden jaren praktisch “roerloos” is gebleven.

via Pompeiisites.org

Advertisement
News5/Twitter

News5/Twitter

Helaas, zelfs op plaatsen waar het grootste respect en de grootste zorg moet worden gehandhaafd, zijn er mensen die besluiten hun eigen voordeel te laten zegevieren door in dit geval echte clandestiene opgravingen om werken, artefacten en getuigenissen te plunderen. Het betreffende gebied is dat van Civita Giuliana, en gelukkig werd de poging tot diefstal net op tijd verijdeld.

Advertisement
News5/Twitter

News5/Twitter

De Romeinse villa waar criminelen hun oog op hadden laten vallen, werd gered van verduistering en binnenin hadden archeologen de ongelooflijke kans om in contact te komen met een even wonderbaarlijk als onverwacht object.

Waar hebben we het over? Over een prachtige ceremoniële wagen, die uit de opgraving tevoorschijn kwam en in die tijd waarschijnlijk werd gebruikt voor bruiloften van belangrijke mensen. Objecten als deze waren in feite gereserveerd voor de aristocratische elites van de Romeinse samenleving, die ze gebruikten tijdens evenementen, die de maximale pracht en maximale zichtbaarheid verdienden.

News5/Twitter

News5/Twitter

De wagen, waarschijnlijk een Pilentum, verraste iedereen met zijn instandhouding, die door experts als uitstekend werd omschreven. Zozeer zelfs dat het nog steeds de karakteristieke versieringen draagt, een typische rode kleur, evenals sporen van de kussens, de touwen die werden gebruikt om de bloemen aan te bevestigen en zelfs twee korenaren.

News5/Twitter

News5/Twitter

Het is, zoals onderstreept door de Italiaanse culturele autoriteiten en door de experts die zich bezighouden met de opgravingen in Pompeii, een buitengewone ontdekking, aangezien een dergelijk ceremonieel object nog nooit eerder in Italië was gevonden. De wetenschappelijke, historische en archeologische waarde is daarom enorm, zoals het kunnen markeren van een zeer belangrijke keerpunt in de grondige kennis van objecten uit die tijd.

Mentnafunangann/Wikimedia - Not the actual photo

Mentnafunangann/Wikimedia - Not the actual photo

Het valt niet te ontkennen: Pompeii blijft fascineren en geeft ons allemaal prachtige getuigenissen. En deze keer kunnen we echt opgelucht ademhalen, want het begon allemaal met een poging tot diefstal die gelukkig werd verijdeld. Wie weet wat we nog meer zullen ontdekken van deze spectaculaire begraven stad...

Advertisement