In Patagonië zijn de overblijfselen van een titanosauriër ontdekt: het zou het grootste landdier kunnen zijn dat ooit heeft bestaan - Curioctopus.nl
x
In Patagonië zijn de overblijfselen…
22 hilarische foto's waarin de achtergrond en de indringers de show stalen van de hoofdrolspelers Voor een experiment koopt hij een auto van 45.000 euro: hij vervangt de wielen met die van een koets

In Patagonië zijn de overblijfselen van een titanosauriër ontdekt: het zou het grootste landdier kunnen zijn dat ooit heeft bestaan

09 Februari 2021 • Door Janine
2.220
Advertisement

De wereld van het verleden was zo ver weg en anders dan de planeet die we vandaag kennen, dat we soms voor sensationele ontdekkingen staan, zoals degene die we nu gaan beschrijven, die ons niet alleen gefascineerd, maar ook nogal verbijsterd en gedesoriënteerd achterlaat.

Is het niet indrukwekkend om te denken aan wezens die miljoenen jaren geleden de grond betraden, met ongelooflijke indrukwekkende kenmerken en afmetingen? We zijn er zeker van dat het antwoord ja zou zijn, vooral nadat we de gigantische titanosauriër die in Patagonië is ontdekt van dichtbij hebben leren kennen, waarschijnlijk het grootste landdier ooit. 

foto: Agencia CTys

Zoals gewoonlijk leidt de analyse van regio's die bijzonder rijk zijn aan fossielen tot sensationele en opwindende ontdekkingen. In dit geval gaf de vondst wetenschappers echter ongelooflijke aanwijzingen, werkelijk buitengewoon. De opgravingen, die al in 2015 begonnen, vonden plaats in een rotsformatie genaamd Candeleros, in de provincie Neuquen, in Argentijns Patagonië. 

Het duurde jaren voordat experts het uiterlijk en de oorsprong van het mysterieuze wezen, wiens wervels en botten ze aan het ontdekken waren, het beste konden reconstrueren. Het zou een understatement zijn om het een "dinosaurus" te noemen: met een lengte van meer dan 40 meter en een geschat gewicht van meer dan 110 ton is het niet onjuist om van een "titanosauriër" te spreken. Bovendien zijn hier in Patagonië de overblijfselen gevonden van enkele van de grootste bekende landsoorten.

Advertisement

Het is al duidelijk dat met name dit dier de andere overtreft in omvang, zozeer zelfs dat archeologen duidelijk hebben gezegd dat het het grootste dier zou kunnen zijn dat ooit op aarde rondliep. Het fossiele sediment waaruit de overblijfselen geleidelijk tevoorschijn komen, dateert van 98 miljoen jaar geleden, en blijkbaar genoten deze sauropoden destijds absolute overheersing over andere wezens in het gebied en daarbuiten. 

Fascinerend, nietwaar? Het enige dat overblijft is wachten tot de opgravingen voltooid zijn om de werkelijke entiteit van dit kolossale prehistorische wezen te begrijpen! 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt