Onderzoekers ontdekken dat Machu Picchu ouder is dan eerder werd gedacht

Janine image
door Janine

19 Oktober 2021

Onderzoekers ontdekken dat Machu Picchu ouder is dan eerder werd gedacht
Advertisement

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Cambridge gebruikte C14-datering en ontdekte dat de site van Machu Picchu ouder is dan eerder werd gedacht. Dit is een belangrijke ontdekking omdat er, aangezien er geen geschreven bronnen van het Inca-volk zijn, altijd is gebaseerd op de documentatie geproduceerd door de Spaanse conquistadores.

Een soort bron die ons niet in staat stelde de politieke structuur van die verre en onherstelbaar vernietigde samenleving volledig te begrijpen.

via Art News

Advertisement
kendelat/twitter

kendelat/twitter

Machu Picchu, het beroemde centrum van het politieke en religieuze leven van de Inca's, zou niet in 1440 zijn gebouwd, maar enige tijd eerder, in 1420. Dit blijkt uit de studies van het onderzoeksteam van de Universiteit van Cambridge dat de overblijfselen analyseert van die samenleving om haar organisatie te begrijpen en haar geschiedenis te verdiepen.

Tegenwoordig is bekend dat het Inca-volk voortkwam uit een handvol stammen die verspreid waren in het huidige gebied van Cuzco, in de Andes van centraal-zuidelijk Peru, waarvan de leden zich verenigden en in de 13e eeuw een koninkrijk vormden. Het woord "Inca" lijkt oorspronkelijk te verwijzen naar het concept van "soeverein".

De Inca's organiseerden zich in de loop van de geschiedenis in feite in een confederatie van stammen die zich vervolgens opdrongen aan andere soortgelijke realiteiten. Archeologische ontdekkingen bevestigen dat om alle Andes-federaties onder zijn eigen gezag te verenigen, het de heerser Pachacuti was, die van 1438 tot 1471 op de troon zat. De verandering van datering verkregen met het C14-bewijs zou deze reconstructie van de politieke structuur van de Inca's die door de archeologen is verkregen, in twijfel kunnen trekken.

Maar hoe kwamen de Britse specialisten tot deze conclusies? De controles werden uitgevoerd op de overblijfselen van botten en tanden die afkomstig waren van mummies die zich op oude begraafplaatsen in de buurt van Machu Picchu bevonden. Zo werd vastgesteld dat deze lichamen vóór 1420 waren begraven. In feite evalueert de ASM-methode (Accelerator Mass Spectrometry) het verval van de koolstofatomen van de vondsten om ze met grote precisie te kunnen dateren.

Advertisement
Paetzoldthomas/Wikipedia

Paetzoldthomas/Wikipedia

Het imperium van de Inca's heeft archeologen altijd gefascineerd vanwege het gebrek aan betrouwbare informatie. In feite zijn er geen schriftelijke documenten gevonden die de geschiedenis van deze beschaving uit de eerste hand vertellen. Misschien hebben deze documenten nooit bestaan ​​of zijn ze totaal vernietigd door het geweld van de Spanjaarden die het gebied bezetten. In ieder geval hebben we de informatie die de conquistadores zelf hebben verzameld en de gebeeldhouwde muurafbeeldingen om ons te vertellen over hun rituelen en hun dagelijks leven.

Dat is natuurlijk heel weinig voor een beschaving die - in de periode van haar maximale pracht - een groot deel van Zuid-Amerika veroverde met een complexe en rigide hiërarchische sociale organisatie.

Advertisement