Vrouwen en hartaanvallen: bij hen zijn de symptomen anders dan bij mannen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Vrouwen en hartaanvallen: bij hen zijn…
Het eerste slimme braillehorloge dat blinde mensen berichtjes laat versturen en ontvangen Een medicijn dat diabetes kan genezen: deze amerikaanse ontdekking kan nog revolutionair blijken te zijn

Vrouwen en hartaanvallen: bij hen zijn de symptomen anders dan bij mannen

Door Skip Tromp de Haas
29.457
Advertisement

Hartinfarcten zijn een van de hoofdoorzaken van een voortijdige dood in deze tijd ondanks dat we toch veel weten over de oorzaken en hoe we ze moeten voorkomen. Je wordt weliswaar direct onwel, maar toch zijn er een aantal hints die we ingeseind krijgen door ons lichaam, de zogeheten symptomen van een hartaanval. De symptomen die mannen vertonen zijn goed ingeprent in de collectieve verbeeldingszin, de symptomen bij vrouwen zijn echter anders zo wordt er opgetekend in een onderzoek gepubliceerd op WebMed. Lees hier wat de grootste verschillen zijn. 

foto: Graphic Stock

1- Pijn op de borst of ongemakkelijk gevoel daar: dit is een van de meest voorkomende symptomen bij een hartaanval, sommige vrouwen ervaren die echter anders dan mannen zoals een drukkend gevoel verspreid over de hele borstregio en niet alleen aan de linkerzijde. Rita Redberg, directeur van de cardiovasculaire dienst van de Universiteit van Californië beschrijft de pijn alsof je "hart in een bankschroef wordt gezet."

2 - Pijn in de rug, kaak of armen: Deze signalen kunnen mensen in verwarring brengen die niet goed geïnformeerd zijn en verwachten dat vrouwen pijn hebben op de borst maar juist pijn hebben in hun kaak of zelfs hun rechterarm. Deze pijn kan plots ontstaan of geleidelijk aan steeds intenser worden.

3 - Buikpijn: Vaak verwarren mensen buikpijn door een hartaanval met het gevoel van brandend maagzuur en door de pijn van maagzweren of zelfs griep. Dit soort symptomen zijn omschreven als een grote druk op de buikregio:"Alsof een olifant op je buik gaat staan" volgens cardiologe Nieca Goldberg, directeur van gezondheidscentrum van de Universiteit van New York voor vrouwen.

foto: Wikimedia

4 - Misselijkheid of moeite met ademen: Als je problemen hebt met ademhalen zonder duidelijke reden dan bestaat er de kans dat je een hartaanval hebt, zeker als je een of meer van de genoemde symptomen ervaart. Goldberg heeft dit pijnlijke gevoel als volgt omschreven: "Je hebt het idee de marathon te hebben gelopen ook al heb je geen stap verzet."

5 - Transpireren: koud zweet komt veel voor bij vrouwen die op het punt staan een hartaanval te krijgen. Dit kan worden aangezien voor zweten door stress. Als je lichaam hier doorgaans niet op deze manier mee omgaat, wees dan alert.

6 - Vermoeidheid: een aantal vrouwen voordat ze een hartaanval krijgen voelen zich heel moe, ook al hebben ze zich niet op een bijzondere manier fysiek ingespannen. "Patiënten klagen vaak over een vermoeidheid in de borst en zeggen dat ze geen simpele dingen kunnen doen zoals naar de badkamer lopen" aldus Goldberg.

Niet alle vrouwen ervaren dezelfde symptomen, maar als je merkt dat je er meer dan een hebt, aarzel dan niet om hulpdiensten te bellen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt