Hoe werden we behandeld vóór de ontdekking van antibiotica? Dit is wat er werd gebruikt

Janine image
door Janine

08 Oktober 2023

Hoe werden we behandeld vóór de ontdekking van antibiotica? Dit is wat er werd gebruikt
Advertisement

Om infecties en bepaalde medische aandoeningen te behandelen, worden tegenwoordig specifieke medicijnen gebruikt: antibiotica. Deze bestonden echter niet altijd, dus wat werd daarvoor gebruikt? Laten we het samen uitzoeken.

via Wikipedia

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Antibiotica zijn zeer belangrijke geneesmiddelen voor de gezondheid, die infecties kunnen genezen die gevaarlijk zijn voor de mens. Hun ontdekking betekende een uitzonderlijke doorbraak op medisch gebied en slaagde erin verschillende aandoeningen effectief te behandelen dankzij hun specifieke samenstelling.

Deze medicijnen worden in feite gemaakt met behulp van stoffen die zijn verkregen uit levende organismen of die in een laboratorium zijn gesynthetiseerd. Hun doel is om de ontwikkeling van andere micro-organismen te voorkomen en hun verdwijning te bevorderen.

Advertisement

Antibiotica, de krachtige medicijnen om veel aandoeningen te genezen

Antibiotica, de krachtige medicijnen om veel aandoeningen te genezen

Pixabay

De toediening ervan wordt niet alleen gebruikt om bestaande infecties te behandelen, maar ook om deze te voorkomen. Een voorbeeld is wanneer een verstandskies getrokken moet worden, meestal gepaard gaande met het uit voorzorg nemen van antibiotica.

Er zijn verschillende soorten, verdeeld volgens het werkingsspectrum, en de periode van inname kan ook variëren. Maar wanneer werd dit krachtige medicijn ontdekt?

Geschiedenis van antibiotica: wanneer werd het ontdekt?

Geschiedenis van antibiotica: wanneer werd het ontdekt?

Pixabay

De fascinerende geschiedenis van antibiotica begint in 1910, toen Paul Ehrlich het gebruik van Arsfenamine introduceerde, een medicijn verkregen uit arseen en nuttig bij de behandeling van syfilis. In 1928 ontdekte Alexander Fleming bij toeval penicilline, maar pas tien jaar later slaagden Ernst Chain en Howard Walter Florey erin antibiotica in zuivere vorm te presenteren. Alle drie ontvingen in 1945 de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor hun ontdekkingen.

De jaren veertig vertegenwoordigden het tijdperk van onderzoek naar dit nieuwe medicijn, waarvan verschillende typen bekend en getest werden, zelfs als ongecontroleerd gebruik leidde tot de ontwikkeling van resistentie die de effectiviteit ervan in gevaar had kunnen brengen. Maar wat werd er vóór de twintigste eeuw gebruikt in plaats van antibiotica?

De behandeling tegen infecties vóór de ontdekking van antibiotica: dit was het

De behandeling tegen infecties vóór de ontdekking van antibiotica: dit was het

Pexels

Hoewel de ontdekking dateert uit het begin van de twintigste eeuw, blijkt uit enig bewijs dat het gebruik van antibiotica al 2500 jaar teruggaat. Voorheen werden sommige stoffen uitgebuit om infecties te behandelen, wat hoe dan ook een vaak onomkeerbaar probleem voor de menselijke gezondheid vormde.

De overlevingskans nam exponentieel toe met de komst van dit medicijn, maar voorheen was de enige hoop schimmel en planten. Precies: in 1890 werd een schimmel die antibiotica produceerde geïsoleerd en bestudeerd. Wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot de productie van op schimmels gebaseerde verbindingen, ook effectief voor de behandeling van dieren. Dit leidde al snel tot de erkenning van de antibacteriële eigenschappen ervan, die werden benut tot de komst van het bekende medicijn.

Kende je de geschiedenis van het antibioticum en wat daarvoor werd gebruikt om infecties te behandelen?

Advertisement