Wat is het wezenlijke verschil tussen lichte en bruine eieren? Voor de meesten een raadsel, maar zo zit het echt

door Skip

06 September 2023

Wat is het wezenlijke verschil tussen lichte en bruine eieren? Voor de meesten een raadsel, maar zo zit het echt
Advertisement

Iedereen kent kippeneieren en we weten dat ze bruin of wit kunnen zijn. Maar de kleurtoon van de eierschaal, is dat nou het enige verschil of zijn er meer verschillen? Gaandeweg zal in dit artikel helder worden hoe het zit.

via Healthline

Advertisement
Pexels

Pexels

We weten dat kippeneieren twee verschillende kleuren kunnen hebben, wit en bruin. Eieren worden veel gebruikt in de keuken, vooral omdat ze zo veelzijdig zijn. Eieren vormen dan ook de basis van vele recepten; zowel zoet als hartig en kan bij het ontbijt lunch en avondeten gegeten worden.

Met uitzondering van diegenen die een veganistische voedingstijl hebben eten de meeste mensen eieren al zou men niet boven de wekelijkse limiet moeten komen.

Advertisement

Kippeneieren, een onmisbare producten in de keuken

Kippeneieren, een onmisbare producten in de keuken

Pixabay

Hoe het ook zij, ook al eet je eieren zonder er iets bij, lenen ze zich voor allerlei verschillende manieren om gegeten te worden. Zachtgekookt, hardgekookt, als spiegelei. Als je hem bovendien als aanvulling gebruikt of als ingrediënt kan je ze aan gerechten toevoegen zoals salades, aan een pastagerecht zoals spaghetti alla carbonara en hoofdgerechten.

Eieren zijn als eten gewoon bijna onmisbaar dus en bevatten ook belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en fosforus, ijzer vitamine B en K2 en choleresterol, waarbij wel een beetje voorzichtig mee moet worden omgesprongen wat consumptie betreft. Wist je overigens dat een op de miljard eieren perfect rond is (en de rest ovaal)?

Kies altijd verse eieren afkomstig van betrouwbare bron

Kies altijd verse eieren afkomstig van betrouwbare bron

Pexels

Als je eieren eet met gezond verstand dan zijn ze niet alleen heerlijk als voeding maar dragen ze ook een geweldig steentje bij in de keuken. Het is natuurlijk essentieel dat je weet waar de eieren vandaan komen, dat ze vers en kwalitatief goed zijn; allemaal dingen die van essentieel belang zijn. Er zijn verschillende soorten kippenhouderijen, vrije uitloop, scharrelkippen en biologische kippeneieren.

Ook zijn er verschillende manieren waarop de versheid van eieren gecheckt kan worden om niet tegen problemen met eten en gezondheidsklachten aan te lopen die eenvoudig vermeden hadden kunnen worden. Wat de kleur betreft bestaat er wezenlijk een verschil tussen witte en bruine eieren?

Bestaat er echt een verschil tussen lichte en bruine eieren? Zo zit het

Bestaat er echt een verschil tussen lichte en bruine eieren? Zo zit het

Pixabay

Als je je ooit hebt afgevraagd of deze twee soorten in belangrijke mate van elkaar verschilden op het gebied van voedingswaarde of verschillende kenmerken, dan is het antwoord daarop:nee. Het is zo dat de kleur het enige wat ze anders makat. Zowel witte eieren als bruine eieren zijn beide eetbaar en verschillen ze niet qua inhoud.

Waar komt het dan toch door dat eieren een ander kleur schaaltje hebben? Dat heeft te maken met het verenkleed van de kip die de eieren heeft gelegd. Doorgaans als het bruin of naar rood neigt qua pluimage dan zullen de eieren bruin of beige zijn. Maar als de kip een licht verenkleed heeft dan zijn de eieren wit.

Dus dat de kleur verschilt heeft tenslotte geen enkele invloed op het gebruik van eieren in de keuken of de veiligheid ervan, het enige verschil zit hem in het jasje. Wist je dat?

Advertisement