Hoe werkt de airfryer? Alle geheimen van dit revolutionaire huishoudelijke apparaat

Janine image
door Janine

13 Oktober 2023

Hoe werkt de airfryer? Alle geheimen van dit revolutionaire huishoudelijke apparaat
Advertisement

Apparaten worden steeds geavanceerder, comfortabeler en praktischer, waardoor je dingen in de keuken kunt realiseren die tot een paar jaar geleden pure fantasie waren: een daarvan is de airfryer, een relatief moderne uitvinding maar die de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Laten we samen ontdekken hoe dit huishoudelijke hulpmiddel werkt en wat zijn geheimen zijn.

Wat is een airfryer en wie heeft het uitgevonden?

Wat is een airfryer en wie heeft het uitgevonden?

AirFryerFanatic/Wikimedia commons

De airfryer is een apparaat dat is bedacht en ontworpen om bepaalde soorten voedsel te bereiden met behulp van hete lucht die op hoge snelheid circuleert. Hoewel het een "frituurpan" wordt genoemd, is zijn functie in werkelijkheid helemaal niet dat van frituren, maar kun je hetzelfde resultaat verkrijgen zonder de oven te gebruiken en vooral zonder grote hoeveelheden olie te gebruiken. Dankzij deze uitvinding kunnen we klassieke frietjes bereiden, maar ook kippenvleugels en groenten ontdooien en zelfs koekjes bakken, waardoor we veel calorieën kwijtraken en gezondere, vetvrije resultaten verkrijgen.

Hun groeiende populariteit is juist te danken aan hun veelzijdigheid en gemak bij het bereiden van knapperig voedsel in recordtijd, met als voordeel dat je niet hoeft terug te vallen op het klassieke overmatige gebruik van olie. Maar aan wie hebben we de uitvinding van dit revolutionaire object te danken? Onze dank gaat uit naar de Nederlander Fred van der Weij, een groot fan van patat, wiens ingenieuze geest op zoek ging naar een manier om ze lekker te maken zonder ze te hoeven frituren. In 2005 was hij erover aan het brainstormen en, na een reeks experimenten, in 2010 presenteerde hij het eerste prototype in Berlijn, Duitsland. Het innovatieve baksysteem maakte het gebruik van warmte op conventionele wijze mogelijk, waardoor het voedsel knapperig werd aan de buitenkant, maar zacht aan de binnenkant.

Advertisement

Hoe werkt een airfryer?

Hoe werkt een airfryer?

Curioctopus

De airfryer heeft een geperforeerd mandje, keramische roosters of platen met gaatjes, waardoor de hete lucht die van bovenaf komt, rond het voedsel kan circuleren. Op deze manier wordt de vochtigheid geëlimineerd door te beginnen de buitenkant te bakken. Sommige modellen hebben vooraf ingestelde programma's om met één druk op de knop een aantal veelvoorkomende voedingsmiddelen te "frituren", en zelfs digitale bediening om tijden en temperaturen aan te passen. Maar wat moet je in de praktijk doen om de airfryer te gebruiken?

Het proces is vrij eenvoudig:

  • Je moet het voedsel in het geperforeerde mandje plaatsen en wachten tot de hete lucht die door het apparaat wordt geblazen zijn werk doet. Door het kleine formaat kan de warmte gelijkmatiger circuleren, zonder dat daarbij ook maar één kant van het voedsel dat je wilt bereiden wordt overgeslagen. Houd rekening met de inhoud van het mandje, die normaal gesproken varieert van 2 tot 10 liter.
  • Op dit punt moet je de temperatuur en de bereidingstijd instellen, die meestal rond de 175/205 graden Celsius ligt, op basis van het soort voedsel dat je wilt bereiden. De benodigde tijd kan echter variëren van vijf tot vijfentwintig minuten.
  • Sommige voedingsmiddelen moeten tijdens het koken worden omgedraaid of er moeten bepaalde manoeuvres worden uitgevoerd om ze te “bewegen”. Wacht vervolgens de nodige tijd en grijp in als de voorbereiding dit vereist.

Zo maak je je airfryer schoon

Zo maak je je airfryer schoon

Samay9211/Wikimedia commons

Om je friteuse perfect te laten functioneren is onderhoud essentieel en dit begint met schoonmaken. Je apparaat na elk gebruik regelmatig schoonmaken is raadzaam, en dit bespaart op de lange termijn tijd en geld. Om dit te doen, heb je een niet-schurende spons, wat afwasmiddel en zuiveringszout nodig. Het proces duurt ongeveer tien minuten, veel minder dan sporadisch en af ​​en toe schoonmaken!

Wacht tot de friteuse na gebruik is afgekoeld en haal de stekker uit het stopcontact. Als de bodem van het mandje vuil of vettig is, veeg deze dan af met een microvezeldoek of giet het in een bakje voordat het gaat stollen en veel moeilijker te verwijderen is. Om resten uit het mandje te verwijderen, giet je heet water in combinatie met afwasmiddel op de spons en beweeg je deze over de bodem en de zijkanten. Spoel af met koud water en zorg ervoor dat je niet te hard schrobt, omdat dit de antiaanbaklaag van de mand kan beschadigen. Hoewel het ook in de vaatwasser kan worden geplaatst, kan deze procedure riskant zijn en kan het beschadigd raken als het met andere vaat in aanraking komt. Gebruik voor het reinigen van de verwarmingskamer een warme, vochtige doek zonder zeep om er zeker van te zijn dat het vuil volledig is verwijderd. Droog het zorgvuldig.

Als er zich vuil ophoopt aan de binnenkant van het apparaat, maak dan een mengsel van zuiveringszout en water en wrijf dit over de aangekoekte vlekken totdat deze helemaal verdwenen zijn. Als er voedselresten aan het mandje vastzitten, kun je deze onderdompelen in warm water, maar niet te warm, en een spons en afwasmiddel gebruiken om te schrobben.

Voor- en nadelen van de airfryer

Voor- en nadelen van de airfryer

blackcatspurplewalls/Reddit

De voordelen van de airfryer zouden op dit punt vrij duidelijk moeten zijn, maar dit betekent niet dat ze, zoals alles, ook nadelen hebben.

  • Allereerst fungeren ze als een heteluchtoven, maar ze zijn veel kleiner van formaat en veel praktischer. Hun capaciteit is echter onvermijdelijk beperkt en je kunt slechts één portie tegelijk te bereiden.
  • Hoe dan ook, het compacte formaat, gecombineerd met de krachtige hitte en ventilator, verkort de traditionele kooktijden en vaak met consistentere resultaten.
  • Bovendien is de tijd van voorverwarmen minimaal of zelfs nul, wat de bereidingstijden verder verkort.
  • Houd er ook rekening mee dat, omdat er veel minder kokende olie wordt gebruikt, de geur minder sterk en overheersend zal zijn.
  • Houd er bovendien rekening mee dat de airfryer niet alleen gebruikt kan worden om frituren te simuleren, maar ook om te grillen en braden. Als je de bereidingstijden echter niet respecteert, kan het voedsel droog worden, vooral mager vlees.

Als je dit apparaat nog niet hebt aangeschaft, maar erover denkt om dit te doen, kies dan voor een model van hoge kwaliteit: een grotere investering garandeert je niet alleen een langere levensduur, maar ook smakelijkere resultaten.

Heb je het ooit uitgeprobeerd? Wat is jouw mening over airfryers?

Advertisement