Een feilloze methode om zand uit venusschelpen te verwijderen

Janine image
door Janine

18 September 2023

Een feilloze methode om zand uit venusschelpen te verwijderen
Advertisement

Er zijn veel mensen die van spaghetti met venusschelpen houden, het is jammer dat je soms tijdens het kauwen een licht “geknars" onder je tanden voelt. In eerste instantie begrijp je niet waar het door komt, maar beetje bij beetje begin je te begrijpen dat dat lichte ongemak onder je tanden niets anders is dan zand.

Zand in venusschelpen is een veelvoorkomend probleem dat de culinaire beleving en kwaliteit van een gerecht kan beïnvloeden. Venusschelpen zijn tweekleppige weekdieren die op de zand- of modderige bodem van de zeebodem leven. Deze wezens filteren water door hun kleppen om fytoplankton en andere voedingsstoffen op te vangen, maar het is ook mogelijk dat ze kleine hoeveelheden zand inslikken, dat op natuurlijke wijze vast komt te zitten en onder de tanden terecht kan komen van degenen die besluiten een gerecht te eten op basis van venusschelpen. Er is echter een methode om het volledig te elimineren, laten we in detail bekijken wat het is.

via Fifteen Spatulas

Advertisement

Zand in venusschelpen

Zand in venusschelpen

Giulioberg/Wikimedia Commons

Wanneer je besluit een gerecht op basis van venusschelpen te bereiden, moet je er zeker van zijn dat er geen zand in zit. Een klein element dat de gastronomische ervaring aanzienlijk in gevaar zou kunnen brengen. Nadat je de gewenste hoeveelheid venusschelpen hebt gekocht en in de keuken bent aangekomen, moet je ze gaan bereiden.

Het eerste dat je moet doen, is ze in een bak plaatsen die het water laat filteren, zoals een vergiet, en ze onder stromend water wassen. Dan kun je ze gebruiken zoals je wilt, maar er zal altijd wat zand achterblijven. Sommige mensen slaan de weekdieren voorzichtig op het aanrecht om ze volledig te verwijderen. Zo verdwijnen zelfs de weinige overgebleven korrels. Deze techniek werkt echter niet altijd; er zijn enkele feilloze alternatieven.

Advertisement

Een methode om zand te verwijderen

Een methode om zand te verwijderen

Pexels

Een zeer effectieve en snelle methode is het gebruik van bloem. Dit ingrediënt, dat door weekdieren voor voedsel wordt aangezien, zorgt ervoor dat ze opengaan en onzuiverheden uitdrijven. Allereerst moet je de venusschelpen in een bak met water laten weken en er dan een lepel bloem in gieten. Na 30 minuten spoel je alles af. Het resultaat zal geweldig zijn. Een andere techniek bestaat uit het gebruik van ui. Dompel het onder in dezelfde bak waarin je de schelpen hebt laten weken. De enzymen werken als een natuurlijk reinigingsmiddel. Spoel na een paar minuten alles af.

Oma's remedie: zout

Oma's remedie: zout

Lexlex/Wikimedia Commons

Oma's remedie is een eenvoudige techniek waarmee je echter het gewenste resultaat kunt bereiken. De meest gebruikte methode voor het zuiveren van venusschelpen is het gebruik van water en zout. Laat de schelpen eenvoudig 2 uur weken in een bak met gezouten water. Gedurende deze tijd zullen de venusschelpen zich openen en de resten erin verdrijven.

Kende jij deze technieken? Welke gebruik jij?

Advertisement