Gooi het sap van peulvruchten niet weg! Het kan worden gebruikt in de keuken op heel veel interessante manieren - Curioctopus.nl
x
Gooi het sap van peulvruchten niet weg!…
7 tips die de meeste mensen nog niet kennen voor een ideale vlucht Een start-up ontwikkelt een draagbaar apparaat dat de hersenen beschermt tegen onherstelbare schade

Gooi het sap van peulvruchten niet weg! Het kan worden gebruikt in de keuken op heel veel interessante manieren

08 Augustus 2017 • Door Skip
2.614
Advertisement

Weet je waar we het over hebben, dat dikke sap dat je bij bonen in blik hebt of wat je krijgt na het koken van kikkererwten of bonen? Nou die vloeistof wordt aquafaba genoemd en vanaf nu zal je dat niet meer vergeten. Doorgaans verdwijnt dit vocht in de afvoer, nog nooit konden mensen een grotere fout begaan. Aquafaba kan namelijk een prima vervanger zijn voor eieren in de bereiding van eten en drankjes dankzij de fysieke eigenschappen. Deze informatie is zeker uitstekend nieuws voor al die mensen die een veganistisch dieet volgen en voor diegenen die intolerant zijn voor eieren. Maar laten we eens gaan ontdekken naar de boeiende toepassingen voor deze vloeistof. Je zal zien dat je niet teleurgesteld zal zijn.

Omslagfoto's: Wikimedia | Pixabay

via: Self.com
foto: pexels.com

De eerste keer dast aquafaba werd gebruikt was door Hoël Roessel die ermee experimenteerde in de bereiding van meringue's. Het was een doorslaand succes. Sinds die dag, al lang geleden, in 2014, kreeg de situatie een verrassende wending; aquafaba is namelijk heel gewoon geworden en heeft ei vervangen in veel alternatieve recepten.

Boter met laag vetgehalte en zonder lactose. Een van de meest interessante dingen waar je aquafaba voor kunt gebruiken is bij de bereiding van boter. Voeg gewoon olijfolie, appelazijn en zout toe. Uit de emulsie van deze producten komt een smeersel voort dat heel erg lijkt op boter qua structuur en kan worden gebruikt op de gewenste manier.

Mayonaise zonder ei. Hierbij neemt aquafaba letterlijk de plaats in van eieren in de bereiding van mayonaise. Voeg gewoon citroen, zout en olie toe, precies zoals je dat zou doen bij het volgen van het traditionele recept om dit smeuïge alternatief te maken.

Daarnaast is aquafaba ook deel gaan uitmaken van patisserierecepten en hartige gerechten. Het neemt volledig de plaats in van eieren wat betreft de fysieke eigenschappen daarvan en wordt toegepast in de bereiding van muffins, chocolademousse en zelfs ijs. Neem het serieus in overweging voor de bereiding van je zoetigheden want door het stijf te kloppen krijg je precies hetzelfde effect als bij stijfgeklopt eiwit.

Als banketbakken niet je sterkste punt is, of dat je niet van zoetigheden houdt, er zijn heel veel andere manieren waarop je aquafaba kan proberen. Het kan worden gebruikt bij het maken van brood, pizza, pannenkoeken en zelfs als vervanger van kaas!

Het wordt ook gebruikt in alle cocktails die vragen om eiwit zoals de gin fizz.

Kijk dus een beetje rond en als je geboeid bent geraakt door aquafaba dan kan je veel recepten vinden waar het in gebruikt wordt. En je mag natuurlijk pas een oordeel vellen als je het hebt geproefd!

Tags: TrucjesKokenEten
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt