Zo reinig je keukensponzen en elimineer je ziektekiemen: probeer deze methode

Janine image
door Janine

18 September 2023

Zo reinig je keukensponzen en elimineer je ziektekiemen: probeer deze methode
Advertisement

Er zijn handelingen die elke dag worden uitgevoerd, zoals koken, eten, en dus vuil maken en vervolgens alles afwassen. Iedere keer zorgen we ervoor dat borden, glazen en bestek weer schoon zijn, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

Er is echter een accessoire dat continu wordt gebruikt en dat, in tegenstelling tot serviesgoed, steeds vaker een verzamelplaats voor bacteriën wordt. We hebben het over het voorwerp dat wordt gebruikt om de oppervlakken van borden, bestek, potten en pannen schoon te maken en te ontvetten.

Hoe ontsmet je keukensponzen? Deze eenvoudige dagelijkse hulpmiddelen hebben de neiging vuil en micro-organismen te absorberen, ondanks dat ze altijd in contact komen met schoonmaakmiddelen. Het probleem is dat ze op de lange termijn schadelijk worden voor je gezondheid, juist omdat ze niet gezond zijn. Vandaag zullen we echter een onfeilbare methode met je delen om het probleem voor eens en voor altijd op te lossen.

via goodhousekeeping

Advertisement

Verschil tussen stuk zeep en sponzen

Verschil tussen stuk zeep en sponzen

pxfuel

Op dit punt zou je kunnen denken dat ook een stuk zeep elke dag wordt gebruikt om het lichaam te wassen. Betekent dit dat er ook bacteriën op zitten? In werkelijkheid is dit niet het geval. Vergeleken met sponzen, zelfs onder de douche, is het stuk zeep "zelfreinigend".

Dankzij de samenstelling kun je automatisch micro-organismen elimineren die zich op het oppervlak nestelen. Omdat sponzen niet op dezelfde manier werken, is het alternatief om ze voortdurend te vervangen.

Dit is echter geen duurzame oplossing, zowel economisch als ecologisch. Dus hoe reinig je keukensponzen?

Simpel: doe ze gewoon in de magnetron. Plaats ze in een bakje met water, zet ze 2 minuten in de magnetron op maximale temperatuur en je bent klaar. Na het “koken” laat je het water afkoelen, gooi je het weg en de spons is nu zo goed als nieuw en gesteriliseerd.

Advertisement

Sponzen steriliseren zonder magnetron

Sponzen steriliseren zonder magnetron

Curioctopus

Als je geen magnetron hebt, is er ook een andere manier om keukensponzen te ontsmetten. Je kunt kokend water gebruiken met toevoeging van citroen, keukenzout of zuiveringszout. Je moet de spons onderdompelen zodra deze aan de kook is gekomen, hem laten afkoelen en dan het water weggooien, net zoals je zou doen met de magetronmethode.

Er zijn andere methoden om keukensponzen moeiteloos schoon te maken:

Azijn: ook azijn kan sponzen reinigen. Laat de sponzen gewoon 5 minuten in azijn weken en spoel ze daarna af.

Gebruik de vaatwasser: plaats de spons in een normale hoeveelheid vaat, start de wasbeurt. Door de hoge temperatuur wordt vrijwel al het vuil verwijderd.

Kies de methode die het beste bij je past, maar zorg goed voor je sponzen: als ze niet schoon zijn, zijn ze een echte vergaarbak voor bacteriën!

Advertisement